Πως οι οθόνες αφής αλλάζουν (και θα αλλάξουν κι άλλο) τον κόσμο μας

Πως οι οθόνες αφής αλλάζουν (και θα αλλάξουν κι άλλο) τον κόσμο μας

Το μέλλον στις οθόνες αφής.

Η πανίσχυρη τεχνολογία της οθόνης αφής συνεχίζει να επιφέρει κύμα προόδου στην κοινωνία μας. Οι τεχνολογίες οθονών αφής που χρησιμοποιούνται σε επιφάνειες οθόνης smartphone, υπολογιστές tablet, διαδραστικά κιόσκια και άλλα, αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και δημιουργούν νέους ορίζοντες για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Δεν είναι μακριά οι εποχές που οι άνθρωποι εκμεταλλεύονταν τα μεγάλα οφέλη του διαδικτύου, τόσο μέσα από τους υπολογιστές όσο και από τις συσκευές κινητών τηλεφώνων τους. Όμως κάτι έλειπε για να φτάσουμε -ή να κάνουμε ένα ακόμη βήμα έστω- στην τελειότητα. Η οθόνη αφής ήταν αυτή που άλλαξε τα δεδομένα και βοήθησε τα smartphones να καταστούν απαραίτητα για τις ζωές των περισσότερων, για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους.

Γιατί έγιναν τόσο δημοφιλείς;

Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι υποτιμούν την ανάγκη της οθόνης αφής και θεωρούν τις προηγούμενες μορφές τεχνολογίας «καλύτερες», η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα μπορέσουμε να απαρνηθούμε την άμεση επαφή μας με την οθόνη σε εφαρμογές όπως μια διαδρομή με τους Χάρτες Google, μερικα παιχνίδια blackjack στο PokerStars Casino ή μια «περιήγηση» στην αρχική σελίδα του Instagram μας.

Σύμφωνα με έρευνα του 2016, το 77% των Αμερικανών διαθέτει smartphone και το 51% διαθέτει tablet. Ενώ η οθόνη αφής υπάρχει εδώ και δεκαετίες, δεν είχε δει ποτέ τέτοια δημοτικότητα. Γιατί έγινε όμως τόσο αγαπητή και διαδόθηκε τόσο ευρέως; Αυτό συνέβη επειδή, σε σύγκριση με άλλες συσκευές υπολογιστών, οι οθόνες αφής χειρίζονται τόσο την είσοδο όσο και την έξοδο της πληροφορίας, ερμηνεύοντας τις ενέργειες του χρήστη, ενώ διαθέτουν οθόνη. Επιτρέπουν στον χρήστη να αλληλεπιδρά απευθείας με ό,τι βρίσκεται στην οθόνη, σε αντίθεση με ένα ποντίκι που κινεί τον κέρσορα. Θεωρητικά, αυτός είναι ένας πιο γρήγορος σχεδιασμός, επειδή ο δείκτης δεν χρειάζεται να ταξιδεύει στην οθόνη μεταξύ διαφορετικών αντικειμένων.

Οι οθόνες αφής μπορούν επιπλέον να συνοδεύονται από μια σειρά από λειτουργίες που αυξάνουν τη λειτουργικότητά τους. Υπάρχει το Multi-touch, δηλαδή η οθόνη μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία περισσότερων από ενός σημείων επαφής για είσοδο, η ευαισθησία πίεσης μπορεί να ανιχνευθεί και έχει πολλές εξειδικευμένες εφαρμογής, ενώ υπάρχει και αναγνώριση χειρονομιών, όπου η οθόνη αφής αναγνωρίζει ορισμένες κινήσεις των δακτύλων ως ξεχωριστές εντολές, όπως διπλό πάτημα για επιλογή κειμένου ή τσιμπήματα για σμίκρυνση.

Ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα της τεχνολογίας της οθόνης αφής είναι η βελτιωμένη προσβασιμότητα που παρέχει στα άτομα με αναπηρία. Τα άτομα με μειωμένη όραση μπορούν άμεσα να μεγεθύνουν τις εικόνες, τα κείμενα και τα κουμπιά, ενώ επωφελούνται επίσης από τεχνολογίες φωνής που διαβάζουν το κείμενο δυνατά.

Πως οι οθόνες αφής αλλάζουν (και θα αλλάξουν κι άλλο) τον κόσμο μας

Το μέλλον στις οθόνες αφής

Ποιο είναι, όμως, το επόμενο βήμα; Πιθανότατα μία οθόνη αφής χωρίς… επαφή. Μια από τις πιο καινοτόμες εφευρέσεις, μπορεί για παράδειγμα να μετατρέψει οποιαδήποτε επιφάνεια σε οθόνη αφής. Αυτό περιλαμβάνει ακόμη και επιφάνειες που δεν είναι συμβατικά κατάλληλες για την τεχνολογία. Μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και σε κεραμικό, μέταλλο, πλαστικό, γυαλί, ακόμη και ξύλο. Μπορείτε να φανταστείτε μια ξύλινη πλάκα ως οθόνη αφής;

Επίσης, μια νέα  τεχνολογία που αναπτύσσεται από μηχανικούς επιτυγχάνει ακριβώς αυτό και ονομάζεται «επαφή πρόγνωσης». Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό τεχνολογίας αισθητήρων και τεχνητής νοημοσύνης, προβλέπει τον προβλεπόμενο στόχο του χρήστη και τον επιλέγει πριν τον αγγίξει ο άνθρωπος. Σε ένα δημόσιο περιβάλλον, για παράδειγμα, αυτή η τεχνολογία μπορεί να μας σώσει από το να αγγίζουμε οθόνες ώστε να μην κολλάμε και να διασπείρουμε παθογόνα μικρόβια. Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε, αλλά αγγίζουμε πολλές διαφορετικές οθόνες αφής στις καθημερινές μας συναλλαγές. ΑΤΜ, ταμεία, παρκόμετρα και σταθμοί έκδοσης εισιτηρίων. Αυτές οι οθόνες αφής μπορούν να μας σώσουν από ένα απλό κρυολόγημα ή γρίπη. Στο σπίτι, μπορούν απλά να κάνει τη ζωή μας πολύ πιο γρήγορη.

Αυτό φυσικά έχει και άλλες προεκτάσεις. Αφού δεν χρειάζεται να αγγίξετε την οθόνη, υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην χρειαστείτε καθόλου μια οθόνη . Αυτός ο τύπος τεχνολογίας χωρίς αφή θα μπορούσε να ενσωματώσει τη χρήση ολογραμμάτων, αντί της ίδιας της οθόνης. Η λύση που βασίζεται σε λογισμικό είναι έτοιμη και μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε υπάρχουσες οθόνες αφής και διαδραστικές οθόνες, όμως θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να διαπιστωθεί αν είναι εφαρμόσιμη στην καθημερινότητα.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.