Πώς η τηλεόραση έκανε το πόκερ το πιο δημοφιλές παιχνίδι με τράπουλα

Πώς η τηλεόραση έκανε το πόκερ το πιο δημοφιλές παιχνίδι με τράπουλα

Η νέα βερσιόν του παιχνιδιού.

Συχνά κατηγορούμε την τηλεόραση για διάφορα κακά, κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον σημαντικό ρόλο που έχει παίξει στις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων από την πρώτη τηλεοπτική μετάδοση το 1928. Η τηλεόραση αποτέλεσε συντροφιά για όσους δεν είχαν παρέα, ενημέρωση για εκείνους που δεν είχαν πρόσβαση σε ειδήσεις και ψυχαγωγία για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν.

Μεταξύ άλλων, η τηλεόραση πρόβαλε προσωπικότητες που άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας και ανέδειξε σημαντικά προϊόντα. Τέτοιο είναι το πόκερ, ένα παιχνίδι που κάποτε ήταν παραμερισμένο, αλλά σε δύο δεκαετίες μετατράπηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά της mainstream διασκέδασης. Το πόκερ εμφανίστηκε στην τηλεόραση πολύ νωρίτερα απ’ όσο φανταζόμαστε, αφού οι πρώτες εκπομπές με αυτό το θέμα έγιναν στις αρχές του 1970 από το CBS.

Δεν αποδείχθηκε, όμως, δημοφιλές διότι οι τηλεθεατές δεν μπορούσαν να δουν τα χαρτιά των παικτών. Το πρόβλημα λύθηκε το 1997, όμως ως τότε το παραδοσιακό παιχνίδι του πόκερ είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα, αφού το είχε ξεπεράσει η κορυφαία παραλλαγή του: το Texas Hold’em. Αυτό είχε εφευρεθεί το 1967 στο Λας Βέγκας, όμως χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1980 για να ξεχωρίσει. Οι Texas Hold’em κανόνες ήταν επιδραστικοί, αφού το διαφοροποίησαν και το έκαναν πιο συναρπαστικό.

Μέχρι το 1999, το Texas Hold’em αποτέλεσε τη ναυαρχίδα των παιχνιδιών με τράπουλα, αφού ήδη εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο παρακολουθούσαν τα μεγαλύτερα τουρνουά. Και μετά την τεχνολογική επανάσταση του πόκερ μέσω της τηλεόρασης, ήρθε το άλμα με τις εξειδικευμένες online πλατφόρμες διασκέδασης, που έκαναν το Texas Hold’em και όλες τις παραλλαγές του πόκερ διαθέσιμες, σε όποιον κατέχει μία φορητή ή σταθερή συσκευή με σύνδεση στο internet.

Η έντονη παρουσία του Texas Hold’em στο τηλεοπτικό κοινό και στη μεγάλη οθόνη, αποτέλεσαν έναν ακόμα λόγο στην παγκόσμια διάδοσή του. Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο εντοπίζεται στα τέλη του 1990, στην ταινία «Rounders», στην οποία πρωταγωνιστούν ο Edward Norton και ο Matt Damon, ενώ πρόσφατα, το συναντάμε στο διάσημο «Casino Royale», με τον Τζέιμς Μποντ και τα… μεγάλα πονταρίσματα να βρίσκονται στο επίκεντρο της πλοκής. Το 2008, το συναντάμε στο «Shark Out of Water», με μερικούς από τους πιο μεγάλους παίκτες πόκερ σε παγκόσμιο επίπεδο να κάνουν την εμφάνισή τους.

Πώς η τηλεόραση έκανε το πόκερ το πιο δημοφιλές παιχνίδι με τράπουλα

Το πόκερ υπολογίζεται ότι παίζεται σήμερα online από περίπου 120 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με τους μισούς να βρίσκονται στις ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται σίγουρα στην επίδραση της τηλεόρασης αρχικά και του internet στη συνέχεια. Τα ιστορικά στοιχεία για τη σχέση του πόκερ και της τηλεόρασης είναι εντυπωσιακά.

Δεν ήταν νωρίτερα από τη δεκαετία του ’80, όταν το πόκερ κέρδισε τη θέση του στον τηλεοπτικό χρόνο, με το μεγαλύτερο τουρνουά πόκερ να μεταδίδεται πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. Το ’90 ξεκίνησε η ευρύτερη μετάδοση του τηλεοπτικού πόκερ, ειδικά όταν κατοχυρώθηκε η πρώτη κάμερα στα τραπέζια του πόκερ, που σηματοδότησε και την πρώτη φορά που ο θεατής είχε τη δυνατότητα να βλέπει τα φύλλα των παικτών. Κάπως έτσι, ο θεατής ένιωσε μέρος της κάθε παρτίδας, έχοντας την ευκαιρία να αναλύσει πραγματικά το κάθε παιχνίδι.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, το πόκερ έγινε μέρος των ’00, με το πρώτο τηλεοπτικό τουρνουά πόκερ να κάνει το ντεμπούτο του. Το άθλημα άρχισε να εκτοξεύεται σιγά σιγά σε φήμη, με τις παραγωγές να γίνονται όλο και μεγαλύτερες και τους σταθμούς να επενδύουν όλο και περισσότερα χρήματα στην αναβάθμισή του.

Όσο περνούσαν τα χρόνια και κέρδιζε οπαδούς, το internet μπήκε στη ζωή μας και αργότερα στην καθημερινότητά μας. Η συνάντηση πόκερ και internet σήμανε και την ελευθερία των παικτών σε πολλά επίπεδα, αφού όποιος ήθελε να παίξει, οποιαδήποτε στιγμή από οποιοδήποτε μέρος, το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένας υπολογιστής. Στη συνέχεια δε, αρκούσε απλά το κινητό τηλέφωνο.

Η τεχνολογική πρόοδος και η δημιουργία πλατφορμών, όπως το YouTube, μας έφερε στο ζωντανό streaming. Ποιος δε θα ήθελε εξάλλου να μπορεί να μεταδώσει την αγάπη του για κάποιο παιχνίδι διαδικτυακά; Κάπως έτσι οι streamers, ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν θαυμαστές, με το κοινό όχι μόνο να ανταποκρίνεται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις να συνεισφέρει οικονομικά στο κανάλι, προκειμένου να διασφαλίσει τη λειτουργία του μελλοντικά.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.