Η Ελλάδα στην εποχή του 5G: Όλες οι λεπτομέρειες

Στο ΣτΕ για την «ακτινοβολία» του 5G

Τα σενάρια συνωμοσίας και οι αντικρούσεις.

Η μετάβαση σε νέα τεχνολογία δικτύωσης γίνεται ήδη πράξη και στη χώρα μας, με γοργά βήματα: το 5G. και, ευλόγως, αρκετές θεωρίες συνωμοσίας συνδυάζονται με την εν λόγω εξάπλωση. Όπως ότι «το 5G προκαλεί καρκίνο», ανάλογο του ότι «τα smartphones είναι σαν φούρνοι μικροκυμάτων για το σώμα μας». Εννοείται, μύθοι.

Ή, το άλλο, ότι «το 5G είναι το νέο Τσερνόμπιλ». Ναι, αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ασφαλούς ακτινοβολίας και της επικίνδυνης ακτινοβολίας: αυτή μεταξύ ιονίζουσας και μη ιονίζουσας.

Και δεν υπάρχουν, παγκοσμίως, πειστικά στοιχεία που να συνδέουν τον καρκίνο με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αλλά τι γίνεται με τις τεχνολογίες 5G. Οι περισσότερες από αυτές τις συχνότητες καταλαμβάνουν υπάρχουσες ζώνες χαμηλής συχνότητας και Wi-Fi, οπότε δεν υπάρχουν πραγματικά νέοι κίνδυνοι.

Αυτό όμως επ’ ουδενί δεν πτοεί τον Ελληνα πολίτη, που ανένδοτος ασπάζεται τα X-Files των ημερών μας. Ως και καθηγητές, ενίοτε ανύπαρκτων πανεπιστημίων, εγείρουν απίστευτα «επιχειρήματα», χωρίς πραγματικές αποδείξεις και γεμάτες αυθαίρετα συμπεράσματα.

Βεβαίως, σε δημοκρατία ζούμε και όλοι έχουν δικαίωμα στην προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Κάτι που εντέλει το έπραξαν μερικοί για πρώτη φορά στις 16 Δεκεμβρίου 2020, καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης της ΕΕΤΤ, με την οποία εγκρίθηκε η αδειοδότηση των παρόχων και η λειτουργία δικτύου 5G στην Ελλάδα.

Η αίτησή τους τότε απορρίφθηκε, και τώρα οι ίδιοι 50 συμπολίτες μας, κατέθεσαν αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, επικαλούμενοι θέματα ακτινοβολίας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο διαγωνισμός για τις συχνότητες – άδειες, πραγματοποιήθηκε χωρίς να προηγηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), δεν έγινε μελέτη επικινδυνότητας για τον άνθρωπο, και δεν ενημερώθηκε το κοινό.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, και οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών, ετοιμάζονται να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των εναγόντων, ενώ αντιμετωπίζουν το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα, αφού ενώπιον της Δικαιοσύνης όλοι οι ισχυρισμοί έχουν την ίδια βαρύτητα μέχρι αυτά να πλαισιωθούν με αποδείξεις.

Η εκδίκαση της υπόθεσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας ορίστηκε για τις 5 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.