Τηλεοπτικές άδειες: Προς κατάργηση ο νόμος «Παππά»

Τηλεοπτικές άδειες: Προς κατάργηση ο νόμος «Παππά»

Τι λέει το παρασκήνιο.

Κατ’ αρχάς, τι είναι ο «νόμος Παππά»; Για να αρχίσουμε από τα βασικά.

Ήταν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, με τον οποίο καθοριζόταν αφενός ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου (επτά το σύνολο), αφετέρου η τιμή κάθε άδειας: 35 εκατ. ευρώ για δέκα χρόνια, ήτοι δόση 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για κάθε κανάλι. Καλά ως εδώ;

Εκτοτε τα ιδιωτικά κανάλια λειτουργούν κατέχοντας άδεια την οποία απέκτησαν, αφού εκπλήρωσαν όλες τις παραμέτρους που έθετε η διαγωνιστική διαδικασία, όπως κατ’ ελάχιστον 400 εργαζομένους, νομιμότητα κλπ. Φαίνεται όμως ότι ο κορωνοϊός και τα μέτρα κατά της πανδημίας έδωσαν λαβή στους καναλάρχες, αφορμή αν θέλετε, για να αντιταχθούν κατά του νόμου.

Με το επιχείρημα ότι η πτώση της τηλεοπτικής διαφήμισης ξεπέρασε ήδη τα 150 εκατ. ευρώ στην τηλεοπτική αγορά, τα κανάλια ζητούν να σταματήσουν να πληρώνουν την ετήσια δόση. Και μάλιστα σε περίοδο που, ελέω πανδημίας, ήδη δεν πλήρωσαν τη φετινή και η κυβέρνηση επέλεξε να τη μεταθέσει στις επόμενες, ετήσιες δόσεις.

Ιδιοκτήτες καναλιών έστειλαν μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας την άμεση στήριξη του κλάδου και ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα (που μετέφερε σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο ιδιοκτήτης του ΑΝΤ1, Θοδωρής Κυριακού) είναι και το «πάγωμα» ή η κατάργηση του «νόμου Παππά». Η, δε, κυβέρνηση εξετάζει πια πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο.

For the record, τα κανάλια έλαβαν το μεγαλύτερο μερίδιο της διαφημιστικής «πίτας» των 20 εκατ. ευρώ για την καμπάνια του «Μένουμε σπίτι»

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.