Το μεγάλο «φάουλ» της λίστας Πέτσα

Το μεγάλο «φάουλ» της λίστας Πέτσα

Η Νέα Δημοκρατία είναι υπόλογη.

Αφενός, δεν είναι πως δεν το περιμέναμε. Ήταν δεδομένο ότι η δημοσιοποίηση της περιβόητης «λίστας Πέτσα» θα προκαλούσε, ούτως ή άλλως, αντιδράσεις.

Όσα και όπως κι αν τα μοίραζαν, «μαγειρεμένη» (σύμφωνα με καταγγελίες ΜΜΕ αλλά και της αντιπολίτευσης) η λίστα ή όχι, το περίμενε και ο πλέον ανύποπτος. Διότι η κυβέρνηση έβγαλε 20 εκατ. ευρώ από το δημόσιο χρήμα για να τα μοιράσει στα ΜΜΕ, με τα επιχειρήματα της ενίσχυσής τους εν μέσω πανδημίας (σωστό) και της προβολής των κοινωνικών μηνυμάτων «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς».

Μα, a priori δεν θα έπρεπε να τα εν λόγω μηνύματα να μεταδοθούν… δωρεάν, από όλους; Θα έπρεπε. Ας το αφήσουμε όμως στην άκρη.

Τι έκανε η κυβέρνηση και, δυστυχώς για τον ίδιο, βγήκε μπροστά ως κυβερνητικός εκπρόσωπος; Ανέθεσε το μοίρασμα σε ιδιωτική εταιρεία. Το μοίρασμα. Και το μοίρασμα, φως φανάρι, ευνόησε φιλοκυβερνητικά μέσα και αδίκησε τα αντιπολιτευτικά; Μα, κύριοι της κυβέρνησης, δεν εργάζονται δημοσιογράφοι, φερ’ ειπείν, στα Μέσα του Κώστα Βαξεβάνη ή του Γιώργου Τράγκα; Αυτοί δεν έχουν οικογένειες και στόματα να ταΐσουν;

Αφετέρου, η λίστα είναι –όντως- λόγος για να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση. Και η σκόνη θα αργήσει να καθίσει. Έλαβαν χιλιάδες ευρώ ανύπαρκτα sites, είτε κυριολεκτικά (ναι, δεν υπάρχουν) είτε με ελάχιστη αναγνωσιμότητα. Έλαβαν χιλιάδες ευρώ τοπικά κανάλια που δεν υπάρχουν. Έλαβαν χιλιάδες ευρώ κατά συγκέντρωση οι μεγαλοεκδότες. Διότι, επί παραδείγματι, αν έχεις ένα κανάλι, τρεις εφημερίδες και δέκα sites, προφανώς θα πάρεις τα περισσότερα. Και… ακριβώς αυτό έγινε.

Έλαβαν χιλιάδες ευρώ sites που δεν είναι καν ενημερωτικά! Και τούτο είναι εξ ορισμού σκάνδαλο που ίσως ξεπεράσει κι αυτό του ΚΕΕΛΠΝΟ (πάλι τα media αναμεμειγμένα).

Η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δημοσιοποίησε τη λίστα ανά Μέσο και χρήματα και προκάλεσε τόσες αντιδράσεις που κοτζάμ Βαγγέλης Μαρινάκης βγήκε φόρα παρτίδα και κατήγγειλε τη διαδικασία επιστρέφοντας τα χρήματα. Πιθανώς να μην είναι ο μόνος με ανάλογη κίνηση, το ίδιο εξετάζουν κι άλλοι όμιλοι.

Η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι υπόλογη για το εν λόγω θέμα. Διότι δεν υπήρχε… πέτσα στη μοιρασιά, δεν ήταν δίκαιη. Και το να αλλάξει υπουργείο ή να παραιτηθεί ο Στέλιος Πέτσας, ούτε λύνει το πρόβλημα ούτε είναι θέμα ενός υπουργού. Είναι συλλογικό, κυβερνητικό και, αν μη τι άλλο, σοβαρό. Και δεν μπορεί να περάσει στο ντούκου.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.