Επιστρέφει το «Κουτί της Πανδώρας»

Απασφάλισε ο Βαξεβάνης…

Στην αντεπίθεση περνάει ο Κώστας Βαξεβάνης.

Στην αντεπίθεση περνάει ο Κώστας Βαξεβάνης μετά την στήλη που δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Τα Νέα» στο φύλλο της Πέμπτης. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Documento» εμφανιζόταν ως συνέταιρος στην εταιρεία Καλογρίτσα.

Ο ίδιος έστειλε επιστολή στην εφημερίδα και όπως τόνισε μέσω twitter περιμένει τον Γιώργο Παπαχρήστο να ανακαλέσει τα όσα έγραψε.

Αναλυτικά η επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα «Τα Νέα»:

Διάβασα στη στήλη σου στα ΝΕΑ, σήμερα 9 Ιουλίου 2020, πως υπήρξα μέτοχος της εταιρείας «Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας» η οποία μετονομάστηκε σε Media Doc και ήταν εκδότης του Documento. Επίσης διάβασα πως το Φεβρουάριο του 2017 ” ο Καλογρίτσας αποχώρησε παραιτούμενος κάθε αξίωσης υπέρ του συμ-μετόχου
ου Βαξεβάνη. Το ταμείο της εταιρείας –παρά τις χαμηλές , κυκλοφοριακές πτήσεις της εφημερίδας- φέρεται να διαθέτει εκείνη την περίοδο 5 εκατ. Ευρώ, τα 3 των Χούρι και τα 2 από υπόλοιπο του δανείου”.

Επειδή έχω δημοσιεύσει κατ επανάληψη τα σχετικά με τον Καλογρίτσα και το Documento, θεωρώ οτι πρέπει να γνωρίζεις πως όλα αυτά είναι αναληθή και συκοφαντικά. Πόσο μάλλον όταν τα έχω επαναλάβει και δύο μέρες πριν με εξώδικό μου προς τον Άδωνη Γεωργιάδη , ο οποίος αναγκάστηκε να δηλώσει δημόσια «μη ενημερωμένος».

Γνωρίζεις δηλαδή ότι:

1. Δεν είχα ποτέ καμία μετοχική σχέση με την εταιρεία της οικογένειας Καλογρίτσα που εξέδωσε το Documento το Νοέμβριο του 2016. Ήμουν διευθυντής της εφημερίδας και κατείχα τον τίτλο Documento. Η χρήση του δικού μου τίτλου ήταν όρος συνεργασίας για να εξασφαλίσω εμένα και τη δημοσιογραφική ομάδα από παρεμβάσεις. Ουδέποτε υπήρξα μέτοχος και η μεταξύ μας συμφωνία για πιθανό “συνεταιρισμό” στο μέλλον και ανταλλαγή του ονόματος με μετοχές, δεν ευόδωσε λόγω των εξελίξεων. Τα σχετικά με αυτό έχω δημοσιεύσει εδώ ( https://www.documentonews.gr/article/gia-na-mh-boskete-sta-boskotopia- toy-kalogritsa-kai-toy-mhtsotakh )

2. Ο Καλογρίτσας αποφάσισε να εγκαταλείψει την εφημερίδα τον Ιανουάριο του 2017, πράγμα για το οποίο με ενημέρωσε. Προηγήθηκαν παρεμβάσεις για να μην δημοσιεύσω τα σχετικά με τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σύγκρουση όμως κορυφώθηκε όταν το ΒΗΜΑ, αποκάλυψε πως είχε συναντηθεί ο Χρήστος Κλογρίτσας με τον Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δηλαδή ο ελεγκτής Κεντρικός Τραπεζίτης, είχε συναντήσει αυτόν που ήλεγχε, είχε μηνύσει και απειλούσε με φυλακή. Όπως έμαθα αντικείμενο της συζήτησης ήταν και η “ανάγκη να κλείσει το Documento». Μετά από αυτό τα πράγματα ήταν μονόδρομος.

3. Τον Μάρτιο του 2017 (και αφού είχα ενημερώσει τους εργαζόμενους οι οποίοι δήλωσαν σύμφωνοι) το Documento βγήκε στα περίπτερα με εκδότη εμένα και την εταιρεία Documento Media η οποία δημιουργήθηκε γι αυτό το σκοπό. Από τότε είμαι εκδότης της εφημερίδας.

4. Τα περί ταμείων και τι διέθεταν δεν τα γνωρίζω, γιατί ήταν ταμεία του Καλογρίτσα. Γνωρίζω όμως από όσα ανακοινώθηκαν αυτές τις μέρες πως τα 3 εκατομμύρια του Χούρι (της εταιρείας CCC) δεν μπορούσαν να είναι στα ταμεία της εταιρείας Καλογρίτσα ώστε με αυτά να έχει εκδοθεί (το δικό του έστω) Documento, αφού είχε καταπέσει η εγγυητική επιστολή της εταιρείας υπέρ του Δημοσίου , όταν επέτυχε να πληρώσει το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μετά από προσφυγή της εταιρείας του Καλογρίτσα στο ΣτΕ, τα 3 εκατομμύρια απελευθερώθηκαν στις 19 Ιανουαρίου 2017.

Άρα , είναι αδύνατον να είχαν διατεθεί για το Documento το οποίο μάλιστα εκείνη την περίοδο είχε τελειώσει ως επιχειρηματικό εγχείρημα Καλογρίτσα.

5. Γνωρίζω επίσης (και αυτό καλό θα ήταν να το ψάξεις) πως αμέσως μόλις ο Καλογρίτσας γνωστοποίησε την αποχώρησή του από το εγχείρημα Documento, η Τράπεζα Αττικής, με τη συναίνεση προφανώς του κατηγόρου του Γιάννη Στουρνάρα, αύξησε το πιστωτικό όριο του Ομίλου Καλογρίτσα κατά 5 εκατομμύρια, ενώ μέσα από κομπίνα, του δόθηκαν 2,5 εκατομμύρια ακόμη εξαφανιζοντας εταιρεία του Ομίλου από τον Όμιλο και το πιστοδοτικό όριο ώστε να συμπληρώσουν το υπολοιπο.

Εν ολίγοις μόλις επιχείρησε να κλείσει το Documento, πήρε 7,5 εκατομμύρια από την Τράπεζα Αττικής υπό την διοίκηση του κυρίου Πανταλάκη. Θυμάσαι φαντάζομαι πως ο Γιάννης Στουρνάρας έλεγε πως έκλεισαν οι στρόφιγγες της Αττικής που χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση του Καλογρίτσα.

Σε παρακαλώ να αποκαταστήσεις την αλήθεια στη στήλη σου. Καλό θα ήταν επίσης να αποφευχθεί η «αποκατάσταση δια αστεϊσμών και ειρωνίας». Κάντο ντόμπρα, σταράτα και όπως αρμόζει σε κάποιον που αντιλαμβάνεται πως ενδεχομένως έκανε λάθος.

Συναδελφικά

Κώστας Βαξεβάνης

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.