Ναι μεν αλλά, κύριε υπουργέ

Στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη «λίστα Πέτσα»

Δεν έχει τελειώσει η ιστορία…

Η περιβόητη «λίστα Πέτσα», τα 20 εκατ. ευρώ που μοιράστηκαν από την κυβέρνηση στα ΜΜΕ με το επιχείρημα της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν για μια μοιρασιά… μαγειρεμένη κατά μερικούς, «φιλοκυβερνητική» κατά άλλους, δεν έχει τελειώσει ως θέμα.

Και στη μέση φυσικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όχι βέβαια με ανάλογη ευθύνη μετά τα όσα έγιναν. Αλλά ο Στέλιος Πέτσας είναι αυτός που βγήκε μπροστά στην ιστορία με τα 20 εκατ. ευρώ.

Το Vouliwatch λοιπόν, η μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία ανοιχτής διακυβέρνησης που παρακολουθεί και ερευνά το κοινοβουλευτικό έργο, προσέφυγε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας κατά, όχι της κυβέρνησης, αλλά του Πέτσα και της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Με τι αφορμή; Λόγω της «σιωπής» τους, μετά από σχετικό αίτημα, για τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν τα χρήματα στα ΜΜΕ αλλά και την αμφιλεγόμενη σύμβαση με την Initiative Media.

Πρακτικά το Vouliwatch έκανε χρήση του δικαιώματος κάθε πολίτη (και φυσικά κάθε δημοσιογράφου), υποβάλλοντας επίσημο αίτημα κατάθεσης εγγράφων (FOI). Μάλιστα, η ομάδα του Vouliwatch και ο οργανισμός Reporters United πήραν την πρωτοβουλία να τρέξουν την πρώτη πανελλήνια εκστρατεία FOI, μέσω μαζικής κινητοποίησης.

Ωστόσο οι FOI παραμένουν σχετικά άγνωστες στη χώρα μας και αυτό το «εκμεταλλεύεται» το κράτος: όταν σπανίως κατατίθενται τέτοια αιτήματα, η δημόσια διοίκηση τα αγνοεί ή δεν τηρεί τις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος. Εστω κι αργά όμως… έγινε και αναμένεται η απάντηση της ΕΑΔ.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.