Νέα μάχη  Nova - Cosmote

Νέα μάχη Nova – Cosmote

Οι επενδύσεις των Cosmote και Nova και το μπάσιμο της… ΔΕΗ.

Είναι πολλά τα λεφτά: στην κινητή και στο διαδίκτυο η μάχη χτυπάει κόκκινο. Την ηγεμονία της Cosmote στην κινητή απειλεί πλέον η Nova μετά την εξαγορά της Wind, με την ιδιοκτήτρια BC United να επενδύει 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ στο project.

Εξ αυτών σχεδόν 1 δισ. θα επενδυθεί στην περιβόητη ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (το γνωστό FTTH) με στόχο να κατασκευαστούν περίπου 1,6 εκατ. συνδέσεις οπτικής ίνας, οι οποίες θα είναι το 35% των συνολικών 4,5 εκατομμυρίων που προβλέπονται συνολικά.

Τούτο ως απάντηση στην τεράστια επένδυση του ομίλου ΟΤΕ με δύο πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν τα δεδομένα. Πρώτον, αναλαμβάνει να φέρει την οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, αυξάνοντας σημαντικά το επενδυτικό του πλάνο σε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Μόνο από τις επενδύσεις του Ομίλου, θα καλυφθούν σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι.

Δεύτερον, ενισχύει άμεσα τη διείσδυση των υψηλών ταχυτήτων, αναβαθμίζοντας, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές Cosmote όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό, στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι.  Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο με μεγάλη πολυπλοκότητα υλοποίησης, και για τη μεγαλύτερη επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Ένα έργο που θα αλλάξει καθοριστικά τις ψηφιακές υποδομές της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες και θα την οδηγήσει στην εποχή των Gigabit.

Θα κοστίζει όμως όλο αυτό… Η αίσθηση που επικρατεί στην πιάτσα είναι ότι το 1Gbps double play θα είναι γύρω στα 80 ευρώ με ΦΠΑ, ενώ όποιος θέλει μόνο σύνδεση internet θα πληρώνει περί τα 60 ευρώ. Λέγεται η Nova θα είναι κάπως φθηνότερη.

Και, μέσα σε όλα, η ΔΕΗ ετοιμάζει δικό της δίκτυο και εισέρχεται στις τηλεπικοινωνίες με το πρόγραμμα Fiber to the Home σε όλη την Ελλάδα.  Είναι ένα εγχείρημα που θα καλύψει περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά σε περίπου 5 χρόνια από σήμερα, ενώ αποτελεί μια επένδυση που δεν έχει πρόσημο και η οποία θα καλύψει όλη την επικράτεια.Το έργο κοστολογείται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 530 εκατ. θα καλυφθούν μέσω ομολόγου και τα υπόλοιπα με ίδια κεφάλαια που θα προέλθουν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.