Το (δημοσιογραφικό) παρασκήνιο του debate…

Το (δημοσιογραφικό) παρασκήνιο του debate…

Όσα είδε (από κοντά) το Dailymedia στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Γράφει ο Νίκος Μποζιονέλος

Δεν ήταν ακριβώς μια… μάπα και μισή αλλά ήταν όντως όπως το περιμέναμε. Ένα debate βαρετό, που σου προκαλούσε συχνά νύστα, με στημένο σκηνικό ερωτήσεων και απαντήσεων. Στημένο αναφορικά με τη διαδικασία, ο λόγος. Δεν μπορεί να διανοηθεί κάποιος πως όταν οι δύο Κυριάκοι (Βελόπουλος και Μητσοτάκης) μας έδειξαν φωτογραφίες, γνώριζαν εκ των προτέρων τις ερωτήσεις. Έτσι δεν είναι;

Το φετινό debate, κακά τα ψέματα, ανέδειξε πρωταγωνίστρια τη δημοσιογραφία και όχι τους πολιτικούς αρχηγούς.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μασούσε τα λόγια του όταν η Ράνια Τζίμα τον ρωτούσε για τις υποκλοπές.
  • Ο Αλέξης Τσίπρας τα ψιλοέχασε και με τις συντάξεις και με το πρόγραμμα (που ο Αντώνης Σρόιτερ υπογράμμισε ότι είναι ίδιο με εκείνο του 2015).
  • Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για φυλακή όσων εμπλέκονται με τις υποκλοπές (πολύ βαριά έκφραση, που δεν τη λες αν είσαι αρχηγός κόμματος).
  • Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν ήξερε τι να πει στην Τζίμα στο σενάριο εμπλοκής με την Τουρκία.

Το (δημοσιογραφικό) παρασκήνιο του debate…

  • Ο Κυριάκος Βελόπουλος μας έδειχνε Παναγίες (τουλάχιστον δεν έγινε Γιώργος Μπαρτζώκας για να τις λέει κιόλας…).
  • Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει καταλάβει ότι με ατάκες τύπου «αυτοί είστε» θα γίνει viral – και κούρασε λίγο, ομολογουμένως.

Προκαταβολικά και οι έξι δημοσιογράφοι είχαν διαφωνήσει με τη διαδικασία. Ζήτησαν από μια ελεύθερη ερώτηση και δεν τους δόθηκε – η διακομματική αποφάσισε η έκτη ενότητα να έχει θέμα τη νέα γενιά – τρίχες κατσαρές. Ωστόσο εκμεταλλεύτηκαν τα follow ups τους στις ερωτήσεις για να… σφάξουν με το μπαμπάκι τους πολιτικούς – κάτι είναι κι αυτό. Εξ ου και κατά τη διάρκεια ενός break δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια και αποφάσισαν να το θέσει, «εκτός προγράμματος», ο Γιώργος Παπαδάκης σε μια follow up. Τουλάχιστον μάθαμε ότι ούτε κατάσκοπος είναι, ούτε δημόσιος κίνδυνος ο Ανδρουλάκης. Μάθαμε για τα καθηγητηλίκια του Βαρουφάκη. Ακούσαμε για 506η φορά τον Μητσοτάκη να ζητάει συγγνώμη – έστω και έμμεσα.

Το (δημοσιογραφικό) παρασκήνιο του debate…

Και, φάουλ κύριε πρωθυπουργέ, δεν διακόπτεις κοτζάμ Γιώργο Παπαδάκη όταν μιλάει στις κάμερες για να κάνεις photobomb, ως είπες (photobombing το λένε αλλά δεν γ…).

Τέλος, το στούντιο ήταν στο πρώτο υπόγειο της ΕΡΤ και η αίθουσα των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στον 1ο όροφο. Ελάχιστοι είχαν πρόσβαση… χαμηλά. Μάλιστα υπήρχαν δύο ανοιχτές τηλεοράσεις αλλά έπαιζαν ΕΡΤ με διαφορά… ενός δευτερολέπτου, ο ήχος ήταν ενοχλητικός και έκλεισαν τη μία.

ΥΓ. Ναι, είχε Μίλαν – Ιντερ, εσείς τι λέτε, δεν το είδαμε;

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.