Ποινή φυλάκισης 8 ετών στο άλλοτε δεξί χέρι του Κοντομηνά

Ποινή φυλάκισης 8 ετών στο άλλοτε δεξί χέρι του Κοντομηνά

Η ποινή είναι τελεσίδικη – Σε ποιο κακούργημα αφορά.

Ποινή φυλάκισης 8 ετών επιβλήθηκε σε δεύτερο βαθμό στο γενικό διευθυντή Μέσων του ομίλου των «Παραπολιτικών», Δημήτρη Φουρλεμάδη για υπεξαίρεση εκατομμυρίων που προορίζονταν για φιλανθρωπίες σε τρίτες χώρες μέσω της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του militaire.gr, το επί σειρά ετών διευθυντικό στέλεχος του Alpha (μέχρι την απόλυσή του από τον Δημήτρη Κοντομηνά) καταδικάστηκε από το Εφετείο για το κακούργημα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και το κακούργημα της απλής απιστίας στην υπηρεσία.

Πρόκειται για την υπόθεση με τα εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών στη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» για φιλανθρωπικούς σκοπούς την οποία είχε αποκαλύψει παλιότερα το περιοδικό «Hot Doc» του Κώστα Βαξεβάνη.

Σύμφωνα με τα εν λόγω ρεπορτάζ, ο κ. Φουρλεμάδης έχει χειροτονηθεί και ιερέας από τον Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ. Επί χρόνια ήταν στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και διαχειριστής της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη».

Πρωτοδίκως, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε επιβάλλει στο Δημήτρη Φουρλεμάδη ποινή κάθειρξης 16 ετών για υπεξαίρεση. Το βασικό σκέλος της κατηγορίας αφορούσε σε προκαταβολή επιχορήγησης, ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ (οι 500.000 ευρώ επεστράφησαν από τον κ. Φουρλεμάδη) που είχε δοθεί από το ΥΠΕΞ το 2005 για ανθρωπιστική βοήθεια σε Ζιμπάμπουε, Ερυθραία και Μαλάουι.

Ωστόσο το ποσό αυτό, όπως είχε επισημάνει στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας του πρωτόδικου Δικαστηρίου, είχε πάει «σε ανοίκειες πληρωμές, για δαπάνες, άσχετες με φιλανθρωπίες. Πληρώθηκαν μισθοδοσίες της ΜΚΟ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, το ΙΚΑ, φόροι, αμοιβές σε επικοινωνιολόγους, επιταγές προς τρίτους»

Εξ ου και ο Δημήτρης Φουρλεμάδης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση και της απλής απιστίας στην υπηρεσία. Και είχε αθωωθεί από τη μία πράξη της απιστίας που του καταλογιζόταν από το αρχικό κατηγορητήριο και αφορούσε σε αγορά ακινήτου στην Κυψέλη. Η απόφαση ανέφερε ότι ιδιοποιήθηκε παράνομα 5,1 εκατομμύρια ευρώ (η προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ) και 450.000 ευρώ για πέντε διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 ως το 2007.

Οταν το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τη ΜΚΟ πίσω τα 5,6 εκατομμύρια επειδή το πρόγραμμα δεν εκτελέστηκε, η «Αλληλεγγύη» δανείστηκε το ποσό από τον εφοπλιστή Νίκο Φράγκο για να το επιστρέψει στο Δημόσιο. Και αμέσως μετά εξόφλησε το δάνειο στον εφοπλιστή, δίνοντας του τα χρήματα της νέας επιχορήγησης από το ΥΠΕΞ. Το πρόγραμμα με τα κατεψυγμένα κοτόπουλα και πάλι δεν εκτελέστηκε ενώ ποσότητα τους εντοπίστηκε αλλοιωμένη και κατασχέθηκε.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.