76 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση για αποκλεισμό ΜΜΕ από την καμπάνια

76 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση για αποκλεισμό ΜΜΕ από την καμπάνια

Το «Μένουμε Σπίτι», διχάζει.

Κάνοντας λόγο για «προκλητικό αποκλεισμό «ενοχλητικών» εφημερίδων και ιστοτόπων από τη διαφημιστική δαπάνη της εκστρατείας “Μένουμε Σπίτι”», 76 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκε, η κυβέρνησης αναθέτει «κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων», την παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης για την εκπόνηση σχεδίου για κάθε είδους εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών.

Και υπογραμμίζουν πως η συνολική δαπάνη της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας covid19 κατά τη β’ Φάση δεν μπορεί να υπερβεί τα 11 εκατομμύρια ευρώ και αφορά σε έντυπα, ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά και διαδικτυακά Μέσα και social media, καθιστώντας την εκστρατεία αυτή «ποσοτικά και ποιοτικά διαφορετική από την πρώτη φάση».

Όπως υποστηρίζουν, πουθενά δεν προβλέπονται τα κριτήρια κατανομής της διαφημιστικής δαπάνης σε εφημερίδες και διαδικτυακούς τόπους (ιστοτόπους), καθιστώντας την αδιαφανή αυτή διαδικασία «προσβλητική για την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του Τύπου».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως χαρακτηριστικό παράδειγμα αποκλεισμού αποτελεί η κυριακάτικη εφημερίδα «Documento» (και ο ιστότοπος αυτής), τη στιγμή που «άλλοι ειδησεογραφικοί ιστότοποι με χαμηλή επισκεψιμότητα λαμβάνουν μέρος στη διαφημιστική εκστρατεία».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των εφημερίδων και των ιστοτόπων που συμμετέχουν στην διαφημιστική δαπάνη της εκστρατείας «Μένουμε Σπίτι», γιατί το «Documento» έμεινε εκτός αυτής και ζητούν να προσκομισθούν όλα τα αντίγραφα όλων των σχετικών εγγράφων με τα κριτήρια και τη διαδικασία.