Έρχεται η ώρα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League

Έρχεται η ώρα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League

Η κρίσιμη 14η Δεκεμβρίου, τα σενάρια και τα… 150 εκατ. ευρώ της UEFA!

Για την τριετία, την τρέχουσα, 2018-21 η Cosmote TV δαπάνησε σχεδόν 100 εκατ. ευρώ για να έχει αποκλειστικά τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League και του Europa League.

Λίγο όμως η οικονομική κρίση, που σταδιακά επιστρέφει, λίγο η πανδημία που δεν λέει… να φύγει, το ποσό αυτό αναμένεται να πέσει αρκετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά για τα δικαιώματα της περιόδου 2021-2024 θα πρέπει να υποβληθεί ως τις 14 Δεκεμβρίου ωστόσο έχει ζητηθεί, από τη Forthnet, μικρή παράταση ελέω της πρόσφατης αλλαγής του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος.

Η υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, κατά πληροφορίες μέσα στον Δεκέμβριο, από τη United Group για την απόκτηση του ποσοστού της Forthnet που δεν ελέγχει, δηλαδή έως και του 15%, αποτελεί την αμέσως επόμενη κίνηση του ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου που ανήκει στην BC Partners με επικεφαλής τον Νίκο Σταθόπουλο. Εξ ου και το αίτημα για παράταση – άγνωστο όμως αν γίνει εντέλει αποδεκτό από την UEFA.

Μέσα στον Νοέμβριο κι αφού ολοκληρώθηκε η συμφωνία εξαγοράς χρέους της Forthnet, ύψους 281 εκατ. ευρώ, η BC Partners αγόρασε τα ποσοστά του 9,63% και 14,1% που η μαλτέζικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών Go Plc και η Wind, αντίστοιχα, διέθεταν στη Forthnet και ακολουθούν το 9,63% της αραβικών συμφερόντων Mazaars Invest και το 2,77% της Vodafone.

Ο νέος ιδιοκτήτης της Forthnet σχεδιάζει επενδύσεις της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ενίσχυση της συνδρομητικής τηλεόρασης Nova με νέο ψυχαγωγικό και αθλητικό περιεχόμενο. Προς την κατεύθυνση αυτή, η BC Partners διεκδικεί τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη μετάδοση των αγώνων του Champions League… και όχι μόνο. Διότι στο πακέτο βγαίνουν και το Europa League μα και το νεοσύστατο UEFA Conference League, που ως τώρα πάντως δείχνει αντιεμπορικό, σε άλλους διαγωνισμούς – και με μικρό ενδιαφέρον. Βεβαίως, εκεί θα μετέχουν σίγουρα τρεις ελληνικές ομάδες, έστω από τα προκριματικά.

Για τον διαγωνισμό της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ευρωπαϊκών αθλητικών διοργανώσεων, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών, που είναι διαφορετική για κάθε ευρωπαϊκή χώρα, έχει οριστεί η 14η Δεκεμβρίου (αν δεν αλλάξει) και η διαδικασία υλοποιείται από την TEAM Marketing. Η Cosmote TV προφανώς και θέλει να κρατήσει ό,τι πιο εμπορικό έχει, μετά την Premier League, στο μπουκέτο της.

Και, ως γράψαμε και προ καιρού, η κεντρική διαχείριση αναμένεται να… σπάσει. Κι αυτό διότι η TEAM φιλοδοξεί να κερδίζει, από τις εν Ελλάδι πωλήσεις των δικαιωμάτων για την επόμενη τριετία, σχεδόν 150 εκατ. ευρώ (!), κάτι -εννοείται- αδιανόητο, τόσο για την εποχή όσο και τη χώρα μας.

Εξ ου και μπορεί να δούμε, φερ’ ειπείν, το Champions League να μεταδίδεται τη μια μέρα από τη Nova και την άλλη από την Cosmote TV, ή όλο το Champions League στην Cosmote TV και τα Europa League και Conference League στη Nova – και ούτως καθεξής.

Α, πότε θα διεξάγονται τα ματς στη νέα διοργάνωση; Προγραμματισμένα για Πέμπτη, ενώ θα γίνονται ματς και Τρίτες και Τετάρτες όπου κρίνεται απαραίτητο για λόγους ασφαλείας, ταξιδιών (ή ακόμη και τηλεοπτικού ενδιαφέροντος). Οι ώρες των αγώνων είναι 17::30 (λίγα ματς), 19:45 και 22:00. Ναι, πέφτουν πάνω στο Europa League.

Κοντός, δεκεμβριανός, ψαλμός αλληλούια…

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.