Όσα θα δούμε: Ο ποδοσφαιρικός τηλεοπτικός χάρτης του 2021

Όσα θα δούμε: Ο ποδοσφαιρικός τηλεοπτικός χάρτης του 2021

Ποιες συμφωνίες έκλεισαν, ποιες προϋπήρχαν, τι ακολουθεί.

Ετησίως, οι αλλαγές είναι πολλές και οι συμφωνίες, συχνά, κλείνουν μήνες πριν αλλά μερικές επιτυγχάνονται άμεσα.

Για να μη χάσετε… τον μπούσουλα λοιπόν, ιδού ο ποδοσφαιρικός, τηλεοπτικός χάρτης που ισχύει για τη σεζόν 2020-21 αλλά και τι ακολουθεί από το καλοκαίρι του 2021 και μετά.

Η κατηγοριοποίηση είναι, για ευκολία σας, ανά χώρα.

  • Ελλάδα

Όλες οι ομάδες της Super League έκαναν διμερείς συμφωνίες με τη Nova (και όχι μέσω κεντρικής διαχείρισης), η διάρκεια των οποίων δεν έχει δημοσιοποιηθεί, άλλες μονοετείς κι άλλες διετείς. Το Κύπελλο Ελλάδος συνεχίζει και φέτος στην Cosmote TV ενώ Football League και Super League 2 βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΡΤ (όποτε, τέλος πάντων, εκκινήσουν).

Στη συμφωνία της Nova με τη Super League είναι και η μετάδοση αγώνων (κυρίως ντέρμπι) από μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες.

  • Αγγλία

Η Premier League είναι κλειδωμένη στην Cosmote TV ως και τη σεζόν 2021-22, ήτοι για ακόμη μιάμιση σεζόν, ο διαγωνισμός για την επόμενη τριετία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του καλοκαιριού του ’21.

Το FA Cup (Κύπελλο) έκλεισε στην Cosmote TV, άμεσα και για μία ακόμη σεζόν, ήτοι ως το τέλος του 2021-22, το Carabao Cup (Λιγκ Καπ) το δείχνει η Nova , όπως και την Championship. Δεν έχει κλείσει κάπου το ετήσιο Σούπερ Καπ.

  • Ιταλία

Η Serie A μεταδίδεται από τη Nova ως και φέτος, για το επόμενο πακέτο, πιθανότατα τριετίας (2021-24 δηλαδή) υπάρχει εν εξελίξει διαγωνισμός που ολοκληρώνεται στις 11 Ιανουαρίου κι αυτή τη φορά θα υπάρχει μαζί και το Coppa Italia που φέτος δεν μεταδίδεται εν Ελλάδι. Δεν έχει κλείσει κάπου ούτε το ετήσιο Σούπερ Καπ.

  • Γαλλία

Όλη η Γαλλία, ήτοι η Ligue 1 καθώς και το Trophée des Champions (Σούπερ Καπ) αλλά και επιλεγμένους αγώνες από τη Ligue 2, μεταδίδει η Nova με το συμβόλαιο να ισχύει ως και το 2021-22. Δεν έχει κλείσει κάπου το το Coupe de France (Κύπελλο).

  • Γερμανία

Ως και τον Μάιο του ’21 η Bundesliga, μαζί με αγώνες της Zweiteliga, μεταδίδονται από την Cosmote TV. Την τετραετία 2021-25 όμως… μετακομίζουν στη Nova, η οποία μεταδίδει ήδη το DfB Pokal (Κύπελλο). H συμφωνία συμπεριλαμβάνει και το ετήσιο παιχνίδι του γερμανικού DFL Supercup  , καθώς και τους αγώνες play offs ανάμεσα στις δύο πρώτες κατηγορίες.

  • Ισπανία

Ως και τον Μάιο του ’21 η Primera Division θα μεταδίδεται από την Cosmote TV. Κατόπιν, ως αποκαλύψαμε αποκλειστικά κι ενώ απομένει η επίσημη ανακοίνωση (κυρίως για τη διάρκεια της συμφωνίας)… μετακομίζει στη Nova, πιθανότατα για την τριετία 2021-24.

Το Copa del Rey (Κύπελλο) έκλεισε τις προάλλες η Cosmote TV με συμφωνία μιάμισης σεζόν. Το Supercopa de España, που από πέρυσι διεξάγεται σε μορφή Final 4 με στόχο να παίζουν σε… εξωτικές χώρες τύπου Σαουδική Αραβίας (αλλά φέτος, ελέω πανδημίας, θα γίνει εντός συνόρων) το έχει κλείσει ως και το 2021 η Nova.

  • Ολλανδία

Το πρωτάθλημα της Eredivisie μεταδίδεται από τη Nova, δεν έχει κλείσει κάπου το KNVB Beker (Κύπελλο).

  • Βέλγιο

To πρωτάθλημα της JupilerPro League, το Beker van België (Κύπελλο) καθώς και το Σούπερ Καπ μεταδίδονται φέτος από τη Nova.

  • Πορτογαλία

Η Primeira Liga μεταδίδεται από την Cosmote TV, με το συμβόλαιο να διαρκεί ως και τη σεζόν 2022-23.

  • Ρωσία

H Premier Liha μεταδίδεται από την Cosmote TV, με το συμβόλαιο να διαρκεί ως και τη σεζόν 2021-22.

  • ΗΠΑ

Η Nova έχει τα δικαιώματα της Major League Soccer, ήτοι του πρωταθλήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Συλλογικές διοργανώσεις UEFA

Ως και τον προσεχές Μάιο το Champions League και το Europa League συνεχίζουν να μεταδίδονται αποκλειστικά από την Cosmote TV, με τους αντίστοιχους τελικούς να προβάλλονται παράλληλα κι από την ΕΡΤ.

Όσα θα δούμε: Ο ποδοσφαιρικός τηλεοπτικός χάρτης του 2021

Ωστόσο, για την τριετία 2021-24 υπάρχουν αλλαγές. Η Cosmote TV κράτησε μεν και Champions και Europa League ωστόσο κάθε Τετάρτη θα δείχνει ένα ματς παράλληλα το Mega. Η Cosmote TV εξασφάλισε και το νεοσύστατο Europa Conference League ενώ διατήρησε και το UEFA Super Cup. Τόσο αυτό όσο και οι τελικοί του Champions League θα μεταδίδονται παράλληλα από το Mega.

Όσο για τα προκριματικά; Εκτός της προαναφερθείσας κεντρικής διαχείρισης είναι όλα τα προκριματικά και τα play offs πλην των play offs του Champions League. Για όλα, αναφορικά με τις ελληνικές ομάδες, είναι προς διαπραγμάτευση τα εκτός έδρας τους. Τα εντός υπάγονται στις διμερείς συμφωνίες της Nova με τις ομάδες της Super League.

Στο πακέτο το Champions League συμπεριλαμβάνονται και αγώνες για το UEFA Youth League, όπως και η μετάδοση του τελικού του Champions League Γυναικών.

  • Εθνικές διοργανώσεις UEFA

Σε… εθνικό επίπεδο, το UEFA Euro 2020 είχε εξασφαλίσει ο ΑΝΤ1 (με μεταδόσεις κι από το Μακεδονία TV), μετατέθηκε για το καλοκαίρι του 2021 και ευλόγως η συμφωνία παραμένει εν ισχύ.

To UEFA Nations League 2020-21 μεταδίδεται από την Cosmote TV, με το Final 4 παράλληλα με το Open, ακολουθεί προσεχώς διαπραγμάτευση για το επόμενο Nations League.

Η ΕΡΤ δείχνει ως και το 2021 το UEFA Euro U21 και, ως και το 2022, το UEFA Euro U19 και το UEFA Euro U17, σε όλα βέβαια ο λόγος για τις τελικές φάσεις των διοργανώσεων, έχει και το UEFA Euro Γυναικών ως και το 2022.

Η Cosmote TV μεταδίδει τους εντός έδρας αγώνες της Εθνικής Ελπίδων, αγώνες της Εθνικής Futsal και η Nova δείχνει αγώνες της Εθνικής ομάδας Γυναικών.

  • Διοργανώσεις FIFA

Τα ευρωπαϊκά προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, όλοι φιλικοί αγώνες της Εθνικής (για την περίοδο 2018-22) καθώς και τα φιλικά προετοιμασίας των εθνικών ομάδων μεταδίδονται από την Cosmote TV, με τους αγώνες της Εθνικής σε παράλληλη μετάδοση από το Open.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων είχε κλείσει για το 2018-20 η ΕΡΤ, το φετινό βέβαια λόγω της κατάστασης διεξάγεται ημερολογιακά… το 2021, από 1 ως 11 Φεβρουαρίου, στο Κατάρ. Και εκκρεμεί η επόμενη συμφωνία.

Η ΕΡΤ δείχνει ως και το 2021 και το Παγκόσμιο Κύπελλο U17 και το Παγκόσμιο Κύπελλο U20 (τις τελικές τους φάσεις)

  • Υπόλοιπα

Το ετήσιο International Champions Cup, διεθνών φιλικών τουρνουά, δείχνει η Nova, ερώτημα (ελέω πανδημίας) αν διεξαχθεί το προσεχές καλοκαίρι. Υπό την ίδια… αίρεση και τα διεθνή τουρνουά προετοιμασίας Εmirates Cup και Premier League Asia Trophy που δείχνει η Cosmote TV.

  • Χωρίς τηλεοπτική στέγη

Δεν είναι και λίγα, πλην όσων αναφέρθηκαν (τα Σούπερ Καπ Αγγλίας και Ιταλίας δηλαδή). Ας πούμε, σε latin, εν Ελλάδι δεν βλέπουμε τίποτε, ούτε (όπως παλιά) πρωταθλήματα Αργεντινής, Βραζιλίας, ούτε Copa Libertadores (πέρυσι τους τελικούς έδειξε το Open) ή Copa Sudamericana, ούτε καν τα προκριματικά τους για το Μουντιάλ του ’22.

Ευρωπαϊκά, ανά σεζόν βλέπαμε κάποτε και Αυστρία, και Σκωτία, και Δανία, και διάφορα κύπελλα όπως Πορτογαλίας, Ρωσίας, Τουρκίας. Όλα αυτά, εκκρεμούν.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.