Δεν θα σωθούν οι εφημερίδες επειδή μπήκαν στα σούπερ μάρκετ

Δεν θα σωθούν οι εφημερίδες επειδή μπήκαν στα σούπερ μάρκετ

Η κυβέρνηση αργεί…

Έχετε αναρωτηθεί αλήθεια πώς προέκυψαν τα παντοπωλεία και τα ψιλικατζίδικα των ημερών μας, άντε και τα μίνι μάρκετ; Μα, από την περίοδο τη γερμανικής κατοχής.

Τότε που ήταν σπάνιο να βρεις προϊόν, πολλώ δε μάλλον να το αγοράζεις μιας και ο πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί στα ύψη. Αίφνης, αυτός που πουλούσε ξύλα, μιας και είχε αγελάδες, έβαλε και γάλατα προς πώληση, και ο πωλητής καφέ έβαλε και όσπρια ή λαχανικά, από το χωράφι του…

Πλέον η καθημερινότητα αρχίζει να θυμίζει… κατοχή, με απαγόρευση κυκλοφορίας και άλλων μέτρων στο πλαίσιο του «μένουμε σπίτι». Και ένας από τους κλάδους που πλήγεται άμεσα, είναι αυτός των εφημερίδων, των έντυπων ΜΜΕ γενικότερα.

Τις προάλλες η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών προέβη σε προτάσεις, σε δύο άξονες. Πρώτον, της «εθελοντικής αυτοσυγκράτησης» με μείωση των σελίδων, μείωση ή αναστολή έκδοσης ενθέτων και αναστολή κυκλοφορίας νέων προσφορών. Δεύτερον, της «κρατικής παρέμβασης» με άμεση αναστολή και στον ΦΠΑ των πωλήσεων και ενίσχυση απευθείας σε μισθοδοσία προς εργαζομένους, χωρίς καμία προϋπόθεση ή περιορισμό.

Και, έξτρα, να μην κλείσουν τα περίπτερα και να υποχρεωθούν τα σούπερ μάρκετ να πωλούν εφημερίδες. Το πρώτο δύσκολο, το δεύτερο έγινε ήδη πράξη. Κυριολεκτικά! Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η ΠΝΠ δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Σάββατο: τροποποιείται το εθνικό πλαίσιο ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και συμπεριλήφθηκε και η εν λόγω διάταξη για τον Τύπο: προβλέπεται πως «από τη δημοσίευση της παρούσης τα εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων υποχρεούνται να πωλούν εφημερίδες», ως αναφέρεται στο άρθρο 3.

Δεν θα σωθούν όμως οι εφημερίδες επειδή μπήκαν στα σούπερ μάρκετ. Χρειάζονται κι άλλα μέτρα. Εν μέσω πανδημίας, ο κόσμος μένει σπίτι, ενημερώνεται από το διαδίκτυο ακόμη περισσότερο. Η κυβέρνηση, δια στόματος Στέλιου Πέτσα, επιβεβαίωσε ότι προχωρά σε επιδότηση ύψους 7 με 7,5 εκατ. ευρώ προς τις εφημερίδες, αλλά… πότε; Προς ώρας ορίστηκε, λέει, επιτροπή που θα αποφασίσει ποιες τη δικαιούνται και ποιες όχι.

Ως έλεγε και ο Νίκος Βαμβακούλας, να κάνουμε μια τριμελή επιτροπή με πέντε άτομα…  Η κυβέρνηση αργεί, κωλυσιεργεί την ώρα που η πτώση της διαφημιστικής δαπάνης στα ελληνικά ΜΜΕ είναι… ελεύθερη, εν μέσω κορωνοϊού. Μέχρι να αποφασίσει η εν λόγω γνωμοδοτική επιτροπή, ζήσε Μαύρε μου να φας τον Μάη τριφύλλι.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.