«Ο Ταύρος του Μάντσεστερ» είναι στην Ελλάδα…

«Ο Ταύρος του Μάντσεστερ» είναι στην Ελλάδα…

Το νέο βιβλίο του Κώστα Χαλέμου

Ο τίτλος του, καθαρά αθλητικός. Διαβάζοντάς τον, ο νους τρέχει σε κάποια από τις ομάδες του Μάντσεστερ, τη Γιουνάιτεντ ή τη Σίτι. Και μήπως «ταύρος» δεν είναι το παρατσούκλι (σ.σ. Die Bullen) της Λειψίας, της ομάδας που απέκλεισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τους «16» του Champions League;

Τίποτα όμως από αυτά δεν ισχύει…

Το βιβλίο «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ», που κυκλοφόρησε πρόσφατα, δεν είναι καν αθλητική έκδοση. Το θέμα του είναι η ιστορία της «Μουταλάσκη», μιας Κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Ιωνίας, που ιδρύθηκε το 1927 και, στη διάρκεια της 70χρονης περίπου λειτουργίας της, έθρεψε χιλιάδες ανθρώπους, πρόσφυγες του 1922 στα πρώτα χρόνια, εργάτες από όλη την Ελλάδα τα κατοπινά.

Ο ταύρος υπήρξε το έμβλημα της εταιρίας ενώ «Μάντσεστερ» λέγανε τη Νέα Ιωνία στα χρόνια μετά τον Πόλεμο επειδή εκεί χτυπούσε η καρδιά της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. Το πραγματικό Μάντσεστερ, η πόλη της βόρειας Αγγλίας, ήταν κατά τη βιομηχανική επανάσταση το πιο παραγωγικό κέντρο επεξεργασίας βαμβακιού στον κόσμο.

Ωστόσο ο «Ταύρος του Μάντσεστερ» (μέρος πρώτο), δεν είναι απλά ένα βιβλίο για τη διαδρομή ενός εργοστασίου ή έστω για την εξέλιξη της κλωστοϋφαντουργίας στη χώρα μας. Είναι η Ιστορία μισού και πλέον αιώνα της Νέας Ιωνίας και των ανθρώπων της.

Μέσα από τις 296 σελίδες του παρακολουθούμε τη γέννηση και την ενηλικίωση μιας από τις μεγαλύτερες κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις της χώρας και ταυτόχρονα τη δύσκολη ζωή, το μόχθο, τις χαρές, τις λύπες, τις αγωνίες και τους αγώνες των εργαζομένων σε μια  ταραχώδη εποχή (1927-1950).

Βουτώντας σε αρχεία, εφημερίδες, βιβλία κι άλλες πηγές και  σκαλίζοντας τη μνήμη των ανθρώπων, ο συνάδελφος αθλητικογράφος Kώστας Χαλέμος «υφαίνει» τον καμβά της ιστορίας με την ίδια τέχνη που γενιές και γενιές εργαζομένων δούλευαν το περίφημο κάμποτ της «Μουταλάσκη».

Το 296 σελίδων βιβλίο «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία…

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.