Προεδρική παρέμβαση για τα τηλεοπτικά στη Γαλλία

Προεδρική παρέμβαση για τα τηλεοπτικά στη Γαλλία

Παρέμβαση Μακρόν.

Σημεία των καιρών και του… κορωνοϊού. Το γαλλικό ποδόσφαιρο βρίσκεται ενώπιον μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης, προερχόμενη από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η αξία των οποίων καταρρέει.

Τέτοιας κρίσης που ως και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρενέβη.

Η ισπανική εταιρία Mediapro είχε αγοράσει το 80% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων κάθε σεζόν της περιόδου 2020-24 έναντι 814 εκατ. ευρώ ενώ το Canal+ είχε επινοικάσει από το αραβικό ΒeIN Sports δύο παιχνίδια ανά αγωνιστική έναντι 330 εκατ. ανά σεζόν.

Ωστόσο, αρχικά η Mediapro αθέτησε την πληρωμή της δόσης του Οκτωβρίου, ύψους 172,3 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο και ούτε τον Δεκέμβριο κατέβαλλε τη συμφωνημένη δόση των 152,5 εκατ. ενώ ζητά να επαναδιαπραγματευθεί το συμβόλαιο. Πρωτοδίκως, διετάχθη το συμβόλαιο να τερματιστεί και η Ligue 1 αποφάσισε να πάρει δάνειο 112 εκατ. ευρώ για να καλύψει το κενό.

Παράλληλα, το Canal+ αρνήθηκε να πάρει τα δικαιώματα που είχε Mediapro ενώ επέστρεψε τα δικαιώματα που το ίδιο είχε. Ο νέος διαγωνισμός για τα τηλεοπτικά δικαιώματα αναμένεται να γίνει σύντομα και οι Γάλλοι ευελπιστούν πως οι over the top πλατφόρμες τύπου Netflix, Amazon και, κυρίως, Dazn να ενδιαφερθούν.

Το τρομακτικό σενάριο πήρε πάντως επίσημες διαστάσεις καθώς η Ligue 1 δημοσιοποίησε έρευνα που προβλέπει τις συνολικές απώλειες 1,314 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι τις 31 Ιουνίου 2021, μεγαλύτερο κατά 500 εκατ. από τις εκτιμήσεις που έκαναν οι παράγοντες ένα μήνα πριν…

Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου κατάσταση στη χώρα και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα, καθώς επιθυμεί να βρεθεί γρήγορα μία λύση, προκειμένου να διασωθούν τα οικονομικά δεδομένα των συλλόγων, ως ανέφερε η «Le Parisien».

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.