Όχι, Netflix, αυτό ήταν μεγάλο φάουλ…

Όχι, Netflix, αυτό ήταν μεγάλο φάουλ…

Από το ντοκιμαντέρ για τον Φατίχ Τερίμ λείπει το πιο βασικό…

«Η ιστορία θα είναι καλή μαζί μου γιατί σκοπεύω να τη γράψω» έλεγε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, αλλά και το «ξαναγράφω την ιστορία ως νικητής» μετά τον πόλεμο. Τι σημαίνει όμως ακριβώς αυτό; Όσοι δείτε το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Φατίχ Τερίμ στο Netflix, θα καταλάβετε… Ναι, εκεί όπου πρόσφατα βγήκε το τρομερό με τον Λουίς Φίγκο.

Για όσους (λέμε τώρα…) δεν γνωρίζουν, ο Τερίμ είναι ο πλέον πολυνίκης προπονητής στην ιστορία της Γαλατάσαραϊ, έχοντας συνολικά 4 θητείες, αλλά και ο πλέον επιτυχημένος στην ιστορία του τουρκικού ποδοσφαίρου, φέρνοντας ευρωπαϊκό τίτλο (το UEFA Cup το 2000), τον μοναδικό στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας, αλλά και έχοντας επιτυχίες με την εθνική ομάδα -όπως πρόκριση στα ημιτελικά του Euro 2008. Μάλιστα έφτασε να προπονήσει τις Μίλαν και Φιορεντίνα στις αρχές των 00s όταν η Serie A ήταν ίσως το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο.

Για να τα πετύχει όλα αυτά με τη Γαλατά, το 1996-00, χρειάστηκε τη συμβολή του πιο πλήρους επιθετικού που έχει βγάλει η Τουρκία στη σύγχρονη εποχή και ενός από τους πλήρεις στα 90s. Του Χακάν Σουκούρ, φυσικά, που πέτυχε 295 γκολ με την φανέλα της «τσιμ μπομ» και 51 με αυτή της εθνικής ομάδας, όντας αρχηγός της όταν κατέκτησε την 3η θέση στο Μουντιάλ του 2002, ενώ παραμένει και πρώτος σκόρερ στην ιστορία της.

Ο Σουκούρ λοιπόν, που διαφήμισε σε Ιταλία και Αγγλία το τουρκικό ποδόσφαιρο παίζοντας σε Πάρμα, Ίντερ και Μπλάκμπερν, δεν εμφανίζεται πουθενά στο 4ωρο ντοκιμαντέρ του Netflix. Όταν λέμε πουθενά, εννοούμε πουθενά! Γκολ που έβαλε με τη Γαλατά είτε δεν προβάλλονται, είτε δείχνουν το πριν και το μετά. Δεν αναφέρονται πουθενά τα 11 ευρωπαϊκά γκολ που οδήγησαν τη Γαλατάσαραϊ στην κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ούτε καν το εύστοχο πέναλτι στον τελικό με την Άρσεναλ, δεν αναφέρεται καν το όνομά του, ούτε καν ως λεζάντα όταν δείχνει πίνακες του σκορ, αφού έχουν παραποιηθεί οι πρωτότυποι της UEFA! Τρομερό…

Κι όμως, με τη σύμφωνη γνώμη του Τερίμ, το Netflix προχώρησε στη… σταλινική μέθοδο εξαφανίζοντας τον Σουκούρ από ένα ντοκιμαντέρ το οποίο αφηγείται εκτός από την ιστορία του Τούρκου προπονητή και αυτή της μεγάλης Γαλατά εκείνης της εποχής.

Οι λόγοι, προφανής. Από το 2016 ο Σουκούρ ζει εκτός Τουρκίας. Στις ΗΠΑ. Άφραγκος, έφτασε μάλιστα να γίνει… οδηγός ταξί για να ζήσει. Από τότε καταζητείται με κατηγορία συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και σχέσεις τον Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν, εξ ου και ζει εξόριστος στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος που κάποτε εκλέχτηκε βουλευτής με το κόμμα του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, παίρνει θα έλεγε κανείς μία… γεύση από αυτό που στήριξε, αν και στην περίπτωσή του απλά παράτεινε το αναπόφευκτο που τελικά ήρθε.

Ντροπή για το Netflix. Ντροπή.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.