Μιντιάρχης | Οι (δύο) εκλογές και όλα τα (πραγματικά) σενάρια…

Μιντιάρχης | Οι (δύο) εκλογές και όλα τα (πραγματικά) σενάρια…

…και στη μέση το δημοσιογραφικό παραπέτασμα

53… και σήμερα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο σχεδόν δύο μηνών, η οποία δύναται να παραταθεί και άνω των τριών σε τυχόν δεύτερες, στις 2 Ιουλίου, αν δεν αναδειχθεί κυβέρνηση στα τέλη του Μάη μετά τις διερευνητικές εντολές.

Εδώ και μερικά 24ωρα, ο δημοσιογραφικός κόσμος υποπίπτει σε διαρκή φάουλ και, κυρίως, απαξιώνει το ίδιο το Σύνταγμα! Οι νόμοι του κράτους και επιτρέπουν κυβερνήσεις συνεργασίας (αυτό, δα, θα έλειπε) μα και δεν απαγορεύουν στο δεύτερο ή στο τρίτο ή στο τελευταίο κόμμα να συγκροτήσουν κυβέρνηση!

Έτερο, οι ερωτήσεις προς (όλους) τους πολιτικούς αρχηγούς: με ποιον θα συνεργαστείτε; Ποτέ στην εκλογική ιστορία κόμμα ανακοίνωσε, δημοσιοποίησε προ των εκλογών τυχόν συνεργασία. Επικοινωνιακά δεν είναι απλά λάθος, είναι αυτοκτονικό, διότι μόνο έτσι κρατάς τη δεξαμενή των ψηφοφόρων σου. Ούτε καν Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος δεν το έκαναν το 2015.

Τι το ‘θελε ο έρμος ο Νίκος Ανδρουλάκης να μιλήσει για «τρίτο πρόσωπο» αφήνοντας εκτός Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα – και λογικό, για το ΠΑΣΟΚ; Κύρια κουβέντα πλέον είναι το ερώτημα: «ποιος;».

Φυσικά και δεν θα απαντηθεί προεκλογικά. Τα κόμματα θα λάβουν διερευνητικές εντολές, θα συνομιλήσουν και θα αποφασίσουν. Όλα. Ακόμη και η ΝΔ, που μπροστά στο αφήγημα της αυτοδυναμίας (στις εκλογές του Ιουλίου) ακυρώνει κάθε κουβέντα συνεργασίας.

Όλα τα σενάρια εκλογικών συνεργασιών

Μέχρι στιγμής τι έχουν πει δημόσια κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί;

  • Κυριάκος Μητσοτάκης: στόχος η αυτοδυναμία όμως ότι αν ο λαός επιλέξει κυβέρνηση συνεργασίας θα τη σεβαστεί. Τι σημαίνει αυτό; Χαμηλό ποσοστό για τη ΝΔ που ήταν σχεδόν στο 40άρι το 2019 αλλά και μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγε κανείς ότι σε τυχόν μικρή διαφορά, το μήνυμα είναι… συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, σωστά πρόεδρε;
  • Αλέξης Τσίπρας: έχει αποκλείσει «κυβέρνηση ηττημένων», ήτοι να μη μετέχει το πρώτο κόμμα. Ξανά το ερώτημα, αν η διαφορά με τη ΝΔ είναι μικρή (ας πούμε 1% με 1,5%) θα επιμείνει σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ; Μάλλον όχι. Συν τη χθεσινή ατάκα Τσίπρα για τη… φανέλα της εθνικής Πορτογαλίας (κόκκινη και πράσινη, βεβαίως βεβαίως).
  • Νίκος Ανδρουλάκης: έχει αποκλείσει συμμετοχή σε κυβέρνηση που θα μπει και το ΜέΡΑ25, έχει αποκλείσει συγκυβέρνηση με επικεφαλής Μητσοτάκη ή Τσίπρα. Στα λόγια καλά είναι αυτά, όταν όμως κληθεί για σύγκλιση, με την πίεση για μη ακυβερνησία μεγάλη, τι θα κάνει;
  • Δημήτρης Κουτσούμπας: το ΚΚΕ όχι απλώς δεν μπαίνει σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας αλλά δεν δίνει ούτε καν ψήφο ανοχής. Out of question, ως πάντα.,
  • Κυριάκος Βελόπουλος: έχει δηλώσει ότι υπό καμία συνθήκη δεν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ σε συγκυβέρνηση.
  • Γιάννης Βαρουφάκης: είχε ζητήσει σύγκλιση και κουβέντα με τα άλλα κόμματα μόνο προεκλογικά, δεν του απάντησε κανείς.

Πού οδηγούν όλα αυτά;

Στις πρώτες εκλογές, της απλής αναλογικής, το σενάριο μονοκομματικής αυτοδύναμης κυβέρνησης δεν συγκεντρώνει την παραμικρή πιθανότητα ενώ, με τα νυν δημοσκοπικά δεδομένα, κυβέρνηση συνεργασίας προκύπτει μόνο σε περίπτωση συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή μεγάλου συνασπισμού ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή επίσης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και Μέρα25 ή / και Ελληνική Λύση (ακραίο μεν, αλλά αριθμητικά ίσως βγει). Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να προκύψει μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα.

Στις δεύτερες εκλογές με το κλιμακωτό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, θα προκύψει μόνο με τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος και την παρουσία του ΠΑΣΟΚ ή του ΜέΡΑ25 (στη δεύτερη περίπτωση πιθανώς με οριακή αυτοδυναμία 152-153 βουλευτών).

Εξ ου και είναι άκυρη κάθε δημοσιογραφική κουβέντα για «άγνωστο Χ» πρωθυπουργό και συνεργασίες από τώρα…


?Τιτιβίσματα στο @mintiarxis

? E-mail εις το [email protected]

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.