Over the top! Η νέα εποχή στα τηλεοπτικά του ποδοσφαίρου ήδη ξεκίνησε

Over the top! Η νέα εποχή στα τηλεοπτικά του ποδοσφαίρου ήδη ξεκίνησε

Τα πακέτα της Amazon, η συμφωνία μαμούθ της DAZN.

ΟΚ, στο 2021 μπήκαμε, συχνά αυτό που λέμε «στο μέλλον» είναι ήδη… εδώ η εξελίσσεται.

Και η μαγική φράση, τεχνολογικά, είναι η «over the top», μαζί με αρκετές άλλες έννοιες και ορολογίες, όλες στα αγγλικά και εν αναμονή βεβαίως της παρέμβασης Μπαμπινιώτη επ’ αυτού. Συνήθεια είναι, όπως το live streaming. Αλλά θα σας τα μεταφράσουμε όλα.

Η over the top (εφεξής: ΟΤΤ) τεχνολογία είναι το απόλυτο όνειρο των cord cutters, όσων δηλαδή θέλουν να διακόπτουν οριστικά τη σχέση τους με το… καλώδιο, ήτοι την δορυφορική (σ.σ. καλωδιακή, ως λέγαμε παλιά) τηλεόραση.

Over thetop σημαίνει, κυριολεκτικά, «πάνω από την κορυφή», στην τεχνολογική αργκό σημαίνει ότι είναι οπτικοακουστικό περιεχόμενο που ξεπερνά κάθε άλλη τεχνολογία και μπαίνει σπίτι σου μέσω ίντερνετ (σ.σ. σόρι, διαδικτύου κ. Μπαμπινιώτη μας). Και πρόκειται για τεχνολογία που σου δίνει τη δυνατότητα να βλέπεις ό,τι θέλεις, όποτε θέλεις, όπως το θέλεις.

Κοντολογίς, για να πιάσετε το νόημα… Netflix. Πώς «δουλεύει»; Μέσω ίντερνετ, είτε με καλώδιο είτε με WiFi. Βάζεις την ταινία ή τη σειρά σου και βλέπεις. Είναι η απόλυτη ΟΤΤ υπηρεσία παγκοσμίως και αυτή στοχεύουν να ανταγωνιστούν σταδιακά η Amazon, η Disney, η ΗΒΟ και άλλες.

Υπάρχει όμως και αθλητική… χροιά στην ΟΤΤ προβολή. Με προβολή αγώνων, όχι μέσω τηλεόρασης, αλλά μέσω διαδικτύου. Και το πράττει ήδη η ΕΡΤ που έκλεισε ως κανάλι την ERT SPORT και εκπέμπει, με όσα κανάλια θέλει και χρειάζονται, μέσω ERTFLIX.

Μέσω δηλαδή της λεγόμενης υβριδικής τηλεόρασης, η οποία σου επιτρέπει multi προβολές, την ίδια ώρα. Αγώνες της Super League 2 προβάλλονται κάθε Κυριακή μέσω των καναλιών ERT SPORT της ERTFLIX, πέρυσι το Open είχε μεταδώσει live αγώνα μέσω Open Hybrid, πιθανώς το καλοκαίρι (αν το ΑΝΤ1+ ως θα ονομάζεται η υβριδική του, είναι έτοιμο) αγώνες του Euro να μεταδοθούν… over the top.

Πλέον είναι κανόνας, και παγκοσμίως, όχι εξαίρεση. Το καλοκαίρι του 2020 η Amazon απέκτησε πακέτο τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Premier League για την επόμενη τριετία, με μετάδοση μέσω Amazon Prime Video στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς πρόσθετο κόστος σε σχέση με την κύρια συνδρομή. Αγόρασε 20 παιχνίδια ανά σεζόν και κατόπιν αγόρασε πακέτο για τη μετάδοση αγώνων του Champions League στην Ιταλία, έχοντας την πρώτη επιλογή κάθε Τρίτη και κάθε Τετάρτη, ήτοι το πιο εμπορικό ματς. Παράλληλα η Amazon έχει πάρει μέρος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και του Παγκοσμίου Κυπέλλου με άδεια μετάδοσης στην Ιταλία.

Και ήρθε η DAZN να για κάνει πράξη την ολοκληρωτική στροφή των μεταδόσεων, όπως τις γνωρίζουμε, με μια συμφωνία-μαμούθ για τη Serie A, η λίγκα της οποίας (με 16/20 θετικές ψήφους) να εγκρίνει την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην εν λόγω πλατφόρμα που είναι γνωστή ως το… αθλητικό Netflix.

Η DAZN για το 2021-24 πήρε, έναντι 840 εκατ. ευρώ τον χρόνο, το αποκλειστικό δικαίωμα μετάδοσης επτά αγώνων ανά αγωνιστική στο Campionato ενώ τα υπόλοιπα τρία θα τα δείχνει παράλληλα, πιθανότητα με το Sky Italia που έχει καταθέσει πρόταση 70 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ηταν μια… ηχηρή απάντηση από πλευράς DAZN στην Amazon αλλά και γενικώς στον ΟΤΤ ανταγωνισμό παγκοσμίως, που γιγαντώνεται.

Πλατφόρμες ΟΤΤ υπάρχουν εν Ελλάδι, ως αναφέραμε: οι υβριδικές τηλεοράσεις των καναλιών (όπως το ERTFLIX) μα και η Cosmote TV που προμοτάρει εδώ και καιρό το εν λόγω app καταργώντας σταδιακά τον αποκωδικοποιητή. Λογικά θα μπει στο παιχνίδι και η Nova, αργά ή γρήγορα, ήδη έχει βγάλει το Novaflix αλλά χωρίς live μετάδοση αγώνων.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.