Ξεχάστε το Μουντιάλ που ξέρατε: Το μουντιαλικό τηλεοπτικό τέλος ενός κύκλου 92 ετών

Ξεχάστε το Μουντιάλ που ξέρατε: Το μουντιαλικό τηλεοπτικό τέλος ενός κύκλου 92 ετών

Όσα αλλάζουν.

Ως και προ μερικών ετών για τον μέσο Ελληνα Μουντιάλ σήμαινε μπάλα μετά την παραλία, μπυρίτσα με φίλους κλπ. Φέτος μάθαμε και τη… χριστουγεννιάτικη version του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κι από το 2026, αν και το τουρνουά επιστρέφει σε καλοκαιρινή περίοδο, τα ξεχνάμε όλα!

Πρώτο, το μικρό… στο μάτι, μεγάλο στα φράγκα, Κατάρ θα το θυμόμαστε -μεταξύ πολλών άλλων- ως την τελευταία χώρα που είχε τη δυνατότητα να διοργανώσει μόνη της το Μουντιάλ. Το 2026 θα γίνει… τριπλό, σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό και πλέον μόνο με τέτοιες (δύο ή τριών) συνδιοργανώσεις θα μπορούν οι διοργανώτριες να ανταπεξέρχονται στις τεράστιες απαιτήσεις που γεννά η αύξηση κατά 50% των φιναλίστ- από 32 σε 48.

Το ποσοστό της αύξησης του αριθμού των αγώνων θα ανέβει ωστόσο κατά 62,50% αν επικρατήσει η πρόταση οι 48 ομάδες να χωρίζονται σε 12 ομίλους των τεσσάρων. Σ’ αυτή την περίπτωση οι 64 αγώνες του Κατάρ θα γίνουν 104 στην επόμενη διοργάνωση. Στην μετριοπαθή πρόταση των 16 ομίλων των τριών ο αριθμός των αγώνων αυξάνεται στους 80. Καμία χώρα, όσο μεγάλη, πλούσια, ισχυρή και με υπόβαθρο σε αθλητικές υποδομές κι αν είναι δεν μπορεί να ανταποκριθεί…

Αναλογιστείτε ότι για να διεξαχθεί το Μουντιάλ του 2026 απαιτούνται 16 πόλεις και είκοσι στάδια. Χρειάζονται φυσικά 48 προπονητικά κέντρα και αντίστοιχα ξενοδοχεία και υποδομές, κυρίως αεροδρόμια, που να μπορούν να ανταποκριθούν στα εκατομμύρια των φιλάθλων που θα σπεύσουν να υποστηρίξουν τις ομάδες τους!

Συν ότι αυξάνεται πάρα, μα πάρα, πολύ και το τηλεοπτικό κόστος! Άλλο να πληρώσεις για 64 παιχνίδια και άλλο για 104! Αν, επί παραδείγματι, ο ΑΝΤ1 πλήρωσε 12 εκατ. ευρώ για το Μουντιάλ 2022, τότε για αυτό του 2026 θα κληθεί (όποιος ενδιαφερθεί) να δώσει πάνω από 18-20 εκατ. ευρώ!

Αν ο ΑΝΤ1+, project που μουντιαλικώς απέτυχε, ήταν η αρχή τότε, με τα νέα δεδομένα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μόνο συνδρομητικές πλατφόρμες μπορούν να αντέξουν τέτοιο κόστος. Ή, πολύ πιθανό, σε συνεργασία με ελεύθερα κανάλια…

Φανταστείτε το Μουντιάλ 2026 σε, τυχαίο παράδειγμα, ΕΡΤ και Cosmote TV. Διόλου, μα διόλου, απίθανο.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.