Το τέλος της πανδημίας: Η Pfizer ενεργοποιεί ένα όπλο πιο ισχυρό και απ’ το εμβόλιο

Την εξουδετερώνει κατά 83%: Το «απροσδόκητο» εμβόλιο που δεν μπορεί να τρυπήσει η μετάλλαξη Δέλτα

Άλλο περιμέναμε, άλλο... κάνει τη δουλειά.

O κορωνοϊός συνεχίζει την ανεπιθύμητη «επέλασή» του σε όλο τον κόσμο, καθώς παρά το γεγονός πως προερχόμαστε από μακρά περίοδο lockdown και αν και οι εμβολιασμοί προχωρούν κανονικά, ήρθε η μετάλλαξη Δέλτα ν’ αλλάξει τις ισορροπίες στη «μάχη» της πανδημίας.

Άπαντες είχαν στρέψει τις ελπίδες τους στα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, κατά βάση, και δευτερευόντως στο AstraZeneca και το Johnson & Johnson, όμως εν τέλει αποδείχτηκε πως η Δ τα «τρυπάει» σε μεγάλο βαθμό και κολλάνε και οι εμβολιασμένοι.

Βέβαια, είναι ξεκάθαρο πως όλα τα σκευάσματα αποτρέπουν σε τεράστιο ποσοστό τη βαριά νόσηση και τη νοσηλεία, σώζοντας φυσικά εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως. Γι’ αυτό εξακολουθούμε να λέμε πως το εμβόλιο είναι το μεγαλύτερο όπλο μας απέναντι στον covid.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σκεύασμα το οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό απέναντι (και) στην συγκεκριμένη μετάλλαξη, καθώς η αποτελεσματικότητά του κυμαίνεται στα πέριξ του 83%- ένα νούμερο κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό, όταν μιλάμε για την Ινδική παραλλαγή.

Αναφερόμαστε στο ρώσικο Sputnik V, το οποίο αν και αρχικώς λοιδορήθηκε (μην ξεχνάμε πως ήταν το πρώτο που κυκλοφόρησε, έστω και εντός των ρωσικών τειχών) για την ταχύτητα με την οποία βγήκε στην αγορά, εν τέλει άπαντες παραδέχονται πια πως είναι ένα ασφαλές σκεύασμα και κάνει τρομερή δουλειά.

Τον Ιούνιο είχε ανακοινωθεί από τους κατασκευαστές του πως το Sputnik V είναι περίπου 90% αποτελεσματικό κατά της Δέλτα, όμως σήμερα ο ο ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε πως «Τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν πως η αποτελεσματικότητα ειναι περίπου 83%».

Παράλληλα, ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια που ανέπτυξε το εμβόλιο, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιζβέστια πως το Sputnik V είναι ασφαλές και αποτελεσματικό εναντίον όλων των στελεχών.

Καθόλου μα καθόλου άσχημα…