Να το θυμάστε καλά αυτό που έγινε με το e-food...

Να το θυμάστε καλά αυτό που έγινε με το e-food…

Δείχνει πολλά- και είναι πια ξεκάθαρο.

Το, παγκοίνως γνωστό, e-food την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο στη χώρα μας και όχι επειδή είναι μια εξαιρετικά χρηστική πλατφόρμα για να παραγγέλνει κανείς το φαγητό του (η αλήθεια να λέγεται), αλλά επειδή οι άνθρωποι στα υψηλά κλιμάκια της εταιρίας πήραν μια απόφαση που (θα) επανέφερε τον εργασιακό μεσαίωνα για τους ντελιβεράδες.

Πιο συγκεκριμένα, με μήνυμα προ 6 ημερών στους διανομείς της, των οποίων οι τρίμηνες συμβάσεις είχαν λήξει, τους καλούσε να συνεχίσουν υπό το καθεστώς του freelancer. Μάλιστα, δεν έδινε εναλλακτική- ειδοποιούσε δηλαδή τους εργαζόμενους ότι είτε θα συνεχίσουν ως «ελεύθεροι συνεργάτες» είτε δε θα συνέχιζαν καθόλου και επικαλούνταν για την απόφαση ενός τύπου αξιολόγηση.

Το καθεστώς του «ελεύθερου συνεργάτη» προβλέπει εργασιακό καθεστώς στο οποίο ο εργαζόμενος δε δικαιούται δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, αντίθετα πληρώνονται- ας πούμε- με το… κομμάτι.

Το ζήτημα πήρε τεράστιες διαστάσεις στα social media, με το hashtag #cancelefood να γίνεται πρώτο trend και πλήθος κόσμου να συμπαραστέκεται στα παιδιά που δουλεύουν ως ντελιβεράδες. Ήταν τέτοια μάλιστα η «οργή», που η βαθμολογία στο app του e-food έπεσε από το σχεδόν άριστα (4.8) στο 1, ενώ μυριάδες άτομα άρχισαν να το απεγκαθιστούν από το κινητό τους.

Αυτή η συλλογική αντίδραση του κόσμου οδήγησε την εταιρία σε μια «μεταστροφή»- για να το θέσουμε κομψοεπώς- που θα ζήλευε και ο Ιωάννης Μελισσανίδης στις ασκήσεις εδάφους το 1996 στην Ατλάντα, κάνοντας πίσω μετά τον σάλο και ξεκαθαρίζοντας με σημερινή της ανακοίνωση πως όλες οι συμβάσεις των τροφοδιανομέων της γίνονται αορίστου χρόνου!

Να το θυμάστε καλά αυτό που έγινε με το e-food...

Ειδικότερα, η εταιρεία delivery ανακοίνωσε τα παρακάτω:

  • Μεταφέρουμε όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προσλαμβάνοντας 2.016 εργαζόμενους στο efood με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας παράλληλα την προϋπηρεσία τους
  • Διατηρούμε τα διευρυμένα δικαιώματα και τις πρόσθετες παροχές που απολάμβαναν, όπως για παράδειγμα την ιδιωτική ασφάλιση
  • Αναδιαμορφώνουμε τα κριτήρια αξιολόγησης τα οποία θα καθοριστούν και σε συνεργασία με τους διανομείς μας

Η εξέλιξη της ιστορίας του e-food αποτελεί μία μικρή νίκη της κοινωνίας, η οποία έδειξε τι μπορεί να κάνει όταν είναι ενωμένη και κρατάει σταθερό μέτωπο στο οποιοδήποτε ζήτημα.

Κι αυτό είναι κάτι που καλά θα κάνουμε να το θυμόμαστε όλοι μας καιρό…

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.