Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα της Μετάλλαξης Όμικρον - Σε αυτήν την περιοχή εντοπίστηκε

Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα της Μετάλλαξης Όμικρον – Σε αυτήν την περιοχή εντοπίστηκε

Έχει σημάνει συναγερμός στις Αρχές.

«Συναγερμός» έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές αφού εντοπίστηκε και στην Ελλάδα κρούσμα με τη μετάλλαξη Όμικρον. Πρόκειται για την παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα και για την οποία όλος ο πλανήτης είναι επί ποδός.

Όπως αποκαλύφθηκε κατά την εξειδίκευση των μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκε στην Κρήτη. Πρόκειται για Έλληνα, μόνιμο κάτοικο του Γιοχάνεσμπουργκ, που πήγε στο νησί και συγκεκριμένα στα Χανιά για να δει τους γονείς του ενόψει Χριστουγέννων.

Το κρούσμα έχει ήπια συμπτώματα ενώ έγινε και ιχνηλάτηση των επαφών του.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα νέα μέτρα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε: «Σήμερα το πρωί επιβεβαιώθηκε όπως ακούσατε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού από τη μετάλλαξη Όμικρον. O συμπολίτης μας αυτός είχε άφιξη στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου το πρωί. Έγινε rapid test στο αεροδρόμιο το οποίο rapid test ήταν αρνητικό. Την επόμενη ημέρα είχε ήπια συμπτώματα και παραμένει με ήπια συμπτώματα αυτή τη στιγμή. Έκανε rapid test κάθε μέρα που ήταν αρνητικό. Στις 29 Νοεμβρίου έγινε θετικό το rapid test και προχωρήσαμε σε PCR.

Το PCR ήταν ύποπτο για τη μετάλλαξη Όμικρον χωρίς επιβεβαίωση και προχωρήσαμε σε έλεγχο για τα γονίδια της μετάλλαξης Όμικρον την οποία σήμερα το πρωί επιβεβαιώσαμε. Ο συμπολίτης μένει σε καραντίνα μαζί με όλες τις επαφές. Έχει γίνει ιχνηλάτιση των επαφών. Έχει γίνει τεστ σε όλες τις επαφές. Οι επαφές μένουν αρνητικοί αυτή τη στιγμή και είναι υπό στενή παρακολούθηση του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας».

Στην ενημέρωση για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσει και στην Ελλάδα η μετάλλαξη Όμικρον. Τόνισε ότι έχει εξαπλωθεί ταχύτατα σε όλον τον πλανήτη.

Οι επιστήμονες σε όλον τον πλανήτη δεν έχουν ακόμη σαφή εικόνα για την παραλλαγή Όμικρον. Τα κύρια ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν τη μεταδοτικότητα, τη νοσηρότητα αλλά και την κάλυψη των εμβολίων και των φαρμάκων στη μετάλλαξη αυτή.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.