«Είναι το ίδιο σοβαρή»: Η πληροφορία για την Όμικρον που μετέφερε ο Χατζηνικολάου πάγωσε τα χαμόγελα όλων

«Είναι το ίδιο σοβαρή»: Η πληροφορία για την Όμικρον που μετέφερε ο Χατζηνικολάου πάγωσε τα χαμόγελα όλων

Η πληροφορία που ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα.

Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι πλέον θέμα λίγων εβδομάδων να επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Κι ενώ ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όσα έρχονται, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι σαν μια απλή γρίπη και δεν συμμερίζονται την ανησυχία των επιστημόνων.

Πράγματι τα πρώτα στοιχεία από τη Νότια Αφρική όπου εμφανίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον έκαναν λόγο για ένα στέλεχος πιο μεταδοτικό, αλλά και πολύ λιγότερο επικίνδυνο. Ο αριθμός των νοσηλειών ήταν πολύ μικρός και δεν είχε την παραμικρή σχέση με τον αντίστοιχο της Δέλτα.

Υπάρχουν όμως δυστυχώς δυο λεπτομέρειες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Αφενός η πλειονότητα όσων μολύνθηκαν στη Νότια Αφρική έχει μικρό μέσο όρο ηλικίας, αφετέρου ένα 70%- 80 είχε ήδη μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος και άρα διέθετε αντισώματα.

Την ανησυχία όσων εξετάζουν αυτά τα δυο στοιχεία ήρθε να ενισχύει η ατάκα του Νίκου Χατζηνικολάου ο οποίος μετέφερε τα σχόλια του καθηγητή Σαρηγιάννη για τη μετάλλαξη Όμικρον, κάνοντας τα χαμόγελα των ακροατών να παγώσουν:

«Σε αντίθεση με την εικόνα που εμφανίζεται στη Νότια Αφρική όπου η νόσηση ήταν ελαφρύτερη σε σχέση με τη Δέλτα, στη Μεγάλη Βρετανία δεν το διαπιστώνουν αυτό. Η νόσηση κινείται στα ίδια επίπεδα σοβαρότητας με αυτήν της Δέλτα. Και θυμίζω ότι έλεγαν πολλοί επιστήμονες όταν ήρθαν οι πρώτες πληροφορίες να μην συγκρίνουμε τον πληθυσμό της Νότιας Αφρικής με τον ελληνικό ή τον ευρωπαϊκό πληθυσμό γιατί έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, εκεί είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού και πάρα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού είχε ήδη νοσήσει από τη Δέλτα ή από τον αρχικό ιό και επαναμολύνθηκε. Δηλαδή είχε ήδη δημιουργήσει μία φυσική κυτταρική ανοσία και γι’ αυτό πέρασε πιο ελαφρά την Όμικρον».

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.