Νέα ψυχρολουσία για τους εργαζομένους - Τι θα συμβεί φέτος με την καλοκαιρινή άδεια

Νέα ψυχρολουσία για τους εργαζομένους – Τι θα συμβεί φέτος με την καλοκαιρινή άδεια

Επαναρυθμίζεται το ζήτημα της καλοκαιρινής άδειας από το Υπουργείο Εργασίας;

Η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να εξακολουθήσει να φέρνει τα πάνω κάτω ακόμα και κατά την ύφεσή της, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτό τουλάχιστον προδίδει η πρωτοβουλία των εργοδοτικών φορέων να καλέσουν τον Γιάννη Βρούτση να πάρει επώδυνες μεν, σωτήριες για τις επιχειρήσεις δε αποφάσεις. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, ο υπουργός Εργασίας δέχτηκε κρούση περί… «φρένου» στην καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων προκειμένου οι εργοδότες να μπορέσουν να ανακάμψουν οικονομικά μέσα στο καλοκαίρι. Και όλο αυτός μιας και «οι υπάλληλοι είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν στην καραντίνα».

Κάτι που, όμως, σίγουρα προκαλεί προβλήματα όχι μόνο στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα κληθούν να περάσουν το καλοκαίρι τους δουλεύοντας ακατάπαυστα- μα και στο κομμάτι του τουρισμού γενικότερα.

Πρόκειται για ένα σχέδιο αναστολής της θερινής άδειας, το οποίο ο Υπουργός Εργασίας θα μελετήσει άμεσα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις που θα κρίνουν κατά πόσο οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, θα μπορέσουν να λείψουν ορισμένες μέρες μέσα στο καλοκαίρι.

Αν το σενάριο αναστολής αδειών επιβεβαιωθεί, μιλάμε για οριστική «ταφόπλακα» στον τουρισμό της Ελλάδας το 2020, μιας και ο κλάδος έχει πλέον εναποθέσει τις ελπίδες του στους Έλληνες ταξιδιώτες.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας όσον αφορά στο ποιοι θα στερηθούν την καλοκαιρινή τους άδεια βάσει νόμου, ποιοι θα κληθούν να προβούν σε συμφωνίες με τους εργοδότες τους και πόσοι θα καταφέρουν τελικά να… παραθερίσουν το καλοκαίρι.