Κόβει το ντοκιμαντέρ για τον σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ το Disney+

Κόβει το ντοκιμαντέρ για τον σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ το Disney+

Αντιδρούν οι Τούρκοι…

Το τουρκικό κυβερνών κόμμα AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) επέκρινε την απόφαση που φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να έλαβε η συνδρομητική πλατφόρμα Disney+ της Disney να μην μεταδώσει ένα ντοκιμαντέρ για τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Τον Ιούνιο η Αρμένικη Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA) κάλεσε την Disney+ να μην προβάλλει τη σειρά, λέγοντας ότι αυτή «δοξάζει έναν Τούρκο δικτάτορα και γενοκτόνο». Τον περασμένο μήνα, το τουρκικό παράρτημα της Disney+ είχε ανακοινώσει ότι η σειρά Ataturk θα προβληθεί «πολύ σύντομα».

Ο Εμπουμπεκίρ Σαχίν, πρόεδρος του τουρκικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης (RTUK), ανέφερε πάντως ότι εξετάζονται δημοσιεύματα ότι η σειρά δεν θα προβληθεί, χαρακτηρίζοντας τον Ατατούρκ ως «τη σημαντικότερη κοινωνική μας αξία». Ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του κόμματος AKP, του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε την απόφαση που σύμφωνα με δημοσιεύματα πήρε η Disney+ να μην προβληθεί η σειρά, λέγοντας σε ανάρτησή του ότι η απόφαση είναι «επαίσχυντη» και «ασεβής».

Πολλά δημοσιεύματα τουρκικών και αρμένικων Μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Disney αποφάσισε να ακυρώσει την προβολή της σειράς, με ορισμένα από τα δημοσιεύματα να τονίζουν ότι στην απόφαση έπαιξαν ρόλο παρασκηνιακές κινήσεις της ANCA (Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής).

Η Disney+ Turkey ανακοίνωσε σήμερα ότι «αναθεώρησε τη στρατηγική διανομής περιεχομένου για να προσεγγίσει ευρύτερο κοινό» και αποφάσισε να μεταδώσει μια ειδική έκδοση του ντοκιμαντέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο FOX στην Τουρκία και στη συνέχεια το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί ως δύο ξεχωριστές ταινίες σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Η ανακοίνωση δεν διευκρίνισε αν οι σειρές για τον Ατατούρκ θα είναι διαθέσιμες στην υπηρεσία streaming της Disney+.

«Στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 ετών, είμαστε περήφανοι που ανακοινώνουμε ότι θα φέρουμε τον Ατατούρκ κοντά σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους από τον Οκτώβριο μέσω του FOX. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κινηματογραφικές προβολές» όπου οι θεατές θα μπορέσουν να απολαύσουν τις δύο ταινίες στη μεγάλη οθόνη, είπε ο Σανέρ Αγιάρ, παραγωγός του ντοκιμαντέρ.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.