3 πράγματα που θα αλλάξουν προς το καλύτερο μετά το πέρασμα του κορωνοϊού

3 πράγματα που θα αλλάξουν προς το καλύτερο μετά το πέρασμα του κορωνοϊού

Πάντα θα υπάρχουν κάποιες αισιόδοξες πλευρές, ακόμα και στις χειρότερες καταστάσεις.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση όλον τον πλανήτη με δισεκατομμύρια κόσμου να βρίσκονται σε διάφορες μορφές καραντίνας αλλάζοντας εδώ και μήνες τον τρόπο ζωής. Η κίνηση ειδικά στις μεγαλουπόλεις έχει σχεδόν εκμηδενιστεί, παρόλα αυτά τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει παγκοσμίως το 1.100.000 και οι νεκροί ανέρχονται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες.

Το μέλλον φαίνεται πιο αβέβαιο από ποτέ, τόσο σε θέματα παγκόσμιας υγείας όσο και σε θέματα οικονομικής ύφεσης που αναμένεται να χτυπήσει σχεδόν μαζί δεκάδες χώρες. Ακόμα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τα ακριβή αποτελέσματα αφού ακόμα ζούμε το πρώτο κύμα του ιού, με το εμβόλιο να μην είναι ακόμα έτοιμο για να δημιουργηθούν κάποιες ελπίδες για το νέο κύμα του ιού που θα ξεκινήσει από τον φθινόπωρο.

Παρόλα αυτά, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, υπάρχει μία πλευρά των πραγμάτων η οποία βλέπεται από ένα πιο αισιόδοξο πρίσμα. Είναι εκείνη η πλευρά η οποία περιέχει τις πτυχές της ζωής που θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Είναι η πλευρά μέσα στην οποία μπορείς να δεις, έστω και μετρημένα στα δάχτυλα, κάποια πράγματα που θα βελτιωθούν μετά το πέρασμα του κορωνοϊού.

Το πρώτο είναι η ίδια η στάση των ανθρώπων πάνω στη σημαντικότητα της προσωπικής υγιεινής. Όχι φυσικά στα όρια υστερίας που ζούμε τους τελευταίους μήνες, με μάσκες, γάντια και αντισηπτικά να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Αλλά είναι σημαντικό όταν τελειώσει το κύμα του covid-19 οι άνθρωποι να έχουν κατανοήσει ότι η προσωπική υγιεινή αλλά και η καθαριότητα δημόσιων χώρων θα πρέπει να βρίσκεται πολύ ψηλά στις καθημερινές μας συνήθειες.

Ένα εξίσου σημαντικό πράγμα το οποίο θα αλλάξει προς το καλύτερο είναι άποψη της κοινής γνώμης για το ποιος πήρε για ακόμη μία φορά επ’ ώμου το βαρύ φορτίο να μπει μπροστά στην πανδημία. Όλο το υγειονομικό προσωπικό, όλη η εργατική τάξη η οποία έμεινε είτε δουλεύοντας σε σούπερ μάρκετ, είτε σε βιομηχανίες οι οποίες προμήθευαν τις αγορές, ντελιβεράδες, δημοτικοί υπάλληλοι στην καθαριότητα, οδηγοί φορτηγών, όσοι συνδέονται με την τροφοδοσία, όλοι τους ρίχτηκαν σε μίαν αρένα με έναν αόρατο εχθρό την ίδια στιγμή που κάποιοι κλείστηκαν πίσω από τέσσερις τοίχους, με το εξίσου δύσκολο έργο, να απέχουν από τα πάντα για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.

Τέλος μπορεί να φαντάζει κάτι προσωρινό, καθώς αργά ή γρήγορα όλα θα επιστρέψουν στους αγχωτικούς ρυθμούς της προηγούμενης καθημερινότητας, κάποιες όμως συνήθειες ίσως παραμείνουν. Μία από αυτές είναι η ηχορύπανση η οποία σε κάποιες ώρες της ημέρας είναι εμφανώς μειωμένη, φτάνοντας σε ανεκτά όρια για το ανθρώπινο αυτί. Κάτι το οποίο δε συνέβαινε για δεκαετίες σε μεγαλουπόλεις όπως η Αθήνα ή τα αστικά κέντρα. Όλο αυτό, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, έχει λειτουργήσει θετικά στις ανθρώπινες παθήσεις, που συνδέονται με το άγχος της καθημερινότητας και την τρομερή φασαρία, με τα νούμερα των έκτακτων περιστατικών  που συνδέονται με αυτές τις παθήσεις και παραθέτουν οι επιστήμονες να είναι σαφώς πεσμένα.

 

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.