Eurovision 2024: Ο λόγος που η EBU δεν απέκλεισε το Ισραήλ από τον διαγωνισμό την ώρα που η Ρωσία παραμένει εκτός λόγω πολέμου

Eurovision 2024: Ο λόγος που η EBU δεν απέκλεισε το Ισραήλ από τον διαγωνισμό την ώρα που η Ρωσία παραμένει εκτός λόγω πολέμου

Η εξήγηση δόθηκε.

Εντονότατες αντιδράσεις προκάλεσε πανευρωπαϊκά η συμμετοχή του Ισραήλ στη Εurovision 2024 λόγω της επιθετικότατης στάσης που εξακολουθεί να κρατά η συγκεκριμένη χώρα κατά των αμάχων της Παλαιστίνης.

Οι αποδοκιμασίες κατά τη διάρκεια της εμφάνισης της Ισραηλινής τραγουδίστριας Eden Golan υπήρξαν πολλές, ωστόσο η EBU επέλεξε να «καλύψει» με τεχνικά μέσα τις φωνές των υποστηρικτών της Παλαιστίνης, παρουσιάζοντας στους τηλεθεατές μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που πραγματικά ισχύει.

Eurovision 2024: «Μαρίνα, κάτι ξέχασες» – Το μεγάλο φάουλ στη live εμφάνιση της Σάττι που δεν πέρασε στα ψιλά (Vid)

Ο περισσότερος κόσμος αναρωτήθηκε για ποιο λόγο η EBU επέτρεψε τη συμμετοχή του Ισραήλ από τη στιγμή που η Ρωσία εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη από τον διαγωνισμό λόγω του πολέμου με την Ουκρανία.

Η απάντηση δόθηκε σήμερα δια στόματος Μαρίας Κοζάκου, η οποία βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρωίαν σε είδον».

«Στη Eurovision συμμετέχουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, όχι οι χώρες. Συμμετέχει η ΕΡΤ, το BBC, η RAI. Η Μαρίνα εκπροσωπεί την ΕΡΤ. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας, η EBU είχε βγάλει αρχικά εκτός τη Λευκορωσία για κάποιους λόγους έλλειψης δημοκρατικών στάνταρ στη χώρα, αλλά υπήρχαν πολλά θέματα και με τη Ρωσία γιατί τα δημόσια κανάλια στη Ρωσία και το δημόσιο πρακτορείο λειτουργούν ως ενεργούμενα της κυβέρνησης και είχαν υπάρξει διαμαρτυρίες ήδη από πριν, πριν την εισβολή στην Ουκρανία, για την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης. Το κρατικό κανάλι της Ρωσίας είναι ένα κυβερνητικό κανάλι. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, λειτούργησε στηρίζοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ρωσικής,να εισβάλει στην Ουκρανία. Και η EBU θεώρησε ότι δεν έπρεξε να στηρίξει αυτόν τον φορέα», είπε αρχικά η δημοσιογράφος και συνέχισε, μιλώντας για το Ισραήλ:

«Τώρα με το Ισραήλ έχουμε μια διαφορετική κατάσταση. Το KAN είναι ένας καινούργιος φορέας, ο οποίος αντιτίθεται σε πολλές από τις αποφάσεις της ακραίας κυβέρνησης Νετανιάχου. Και ο Νετανιάχου βάλλει εναντίον του ΚΑΝ. Δεν θα έλεγα πως ασκεί ακριβώς αντιπολίτευση το ΚΑΝ, αλλά προσπαθεί να διατηρήσει τη δημοσιογραφική ακεραιότητα. Αυτή φαντάζομαι είναι μια κίνηση στήριξης της EBU προς την προσπάθεια των Μέσων να διατηρήσουν μία δημοσιογραφική ουδετερότητα ή ακεραιότητα».

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.