«Αν γινόμουν βασίλισσα…»: Άγνωστες ιστορίες από το ειδύλλιο της Αλίκης Βουγιουκλάκη με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

«Αν γινόμουν βασίλισσα…»: Άγνωστες ιστορίες από το ειδύλλιο της Αλίκης Βουγιουκλάκη με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

60 χρόνια μετά το ειδύλλιο, άγνωστες ιστορίες.

Είναι γνωστό πως η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε μία πολύ έντονη προσωπική ζωή, με πολλούς άνδρες, είτε να έχουν περάσει από τη ζωή της, είτε να τη φλερτάρουν. Και στις δύο κατηγορίες ανήκει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος που πέθανε στα 83 του.

Το 1960 η Αθήνα είχε… βουίξει από τις φήμες, ότι ο διάδοχος του θρόνου και η Αλίκη (που είχαν γνωριστεί μέσω του πολιτικού Σοφοκλή Βενιζέλου) είχαν έντονο φλερτ. Και όχι μόνο… Μπορεί να έγινε έτσι ή ίσως ο Νάσος Μπότσης να ήταν αυτός που την έβαλε στη βασιλική οικογένεια, αφού η αδελφή του, Τούλα Λεβίδη, ήταν στην αυλή της βασιλομήτορος Φρειδερίκης και επιστήθια φίλη της πριγκίπισσας Σοφίας.

Η Σοφία, μαζί με τον Κωνσταντίνο, πήγαν να δουν την Αλίκη να παίζει στην παράσταση «Τόπο στα νιάτα» και μετά, έσπευσαν στις κουΐντες για να τη συγχαρούν. Και κάπως έτσι, τον χειμώνα του 1959, στα παρασκήνια του θεάτρου Μουσούρη, ξεκίνησε το πιο αμφιλεγόμενο ελληνικό ρομάντζο των τελευταίων 60 ετών ή έστω, ένα παθιασμένο φλερτ.

«Αν γινόμουν βασίλισσα…»: Άγνωστες ιστορίες από το ειδύλλιο της Αλίκης Βουγιουκλάκη με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

«Με τον Κωνσταντίνο είχαν μια φιλία κι απ’ ό,τι φαίνεται, αυτός ήταν πράγματι ερωτευμένος μαζί της», έχει υπογραμμίσει ο αδελφός της Αλίκης, Αντώνης Βουγιουκλάκης και πρόσθεσε «πήγαινε σχεδόν καθημερινά έξω από τον Φίνο, στην οδό Χίου ή όπου αλλού είχαν γύρισμα κι έβαζε τις κασέτες με τα τραγούδια της, σ’ ένα ανοιχτό αυτοκίνητο που είχε. Την κόρταρε πολύ. Την πολιορκούσε συνέχεια…».

Περιστατικά σαν κι αυτά, στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει μια ανεξέλεγκτη παραφιλολογία, στα ελληνικά και τα ξένα έντυπα (όπως το «Paris Match» και το «Οggi»), για το ειδύλλιο του «πρίγκιπα και της Eλληνίδας Γκρέις Κέλι».

Τον Ιούλιο του 1960, οι εφημερίδες έγραφαν ότι η Αλίκη θα πήγαινε στην Ιταλία, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης (όπου ο Κωνσταντίνος μετείχε ως αθλητής ιστιοπλοΐας) και εκ των υστέρων, μάλιστα, ρεπορτάζ, του περιοδικού «Oggi», επέμενε πως «η Αλίκη μαζί με τον Κωνσταντίνο έζησε παθιασμένες στιγμές στην Ιταλία».

«Αν γινόμουν βασίλισσα…»: Άγνωστες ιστορίες από το ειδύλλιο της Αλίκης Βουγιουκλάκη με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Το περιβάλλον του βασιλιά έδειξε από την αρχή την αντίθεσή του σε αυτή τη σχέση. Ο λόγος; Απλός. Όσο πετυχημένη κι αν ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη, δημοφιλής και αγαπητή, δεν ήταν γαλαζοαίματη. Επιστρέφοντας από τη Ρώμη, η ηθοποιός αναγκάστηκε να διαψεύσει τη σχετική φημολογία. Κανείς, όμως, δεν την πίστεψε.

Οι φήμες οργίαζαν και όλοι πίστευαν ότι οι δύο νέοι εξακολουθούσαν να συναντιούνται. Ο Τύπος της εποχής μάλιστα έγραφε ότι ο Κωνσταντίνος ήταν πραγματικά ερωτευμένος μαζί της και μάλιστα της έστελνε καθημερινά στο θέατρο ένα μπουκέτο κίτρινα τριαντάφυλλα και υπέγραφε ως “Κώστας”. Μάλιστα, φαίνεται πως πήγαινε συχνά στα γυρίσματα διάφορων ταινιών για να την παρακολουθήσει.

Γεγονός είναι -όπως γράφει και ο Γιάννης Παπαμιχαήλ στο βιβλίο του «Έχω ένα μυστικό»- πως, μετά το μετάλλιο του Κωνσταντίνου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Αλίκη τού έστειλε ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα. Πολλοί μίλησαν και για ραβασάκια του Κωνσταντίνου στην Αλίκη, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Φρειδερίκης, με τις φήμες να οργιάζουν για μυστικές συναντήσεις του ζευγαριού, με κάποιους, μάλιστα, να λένε πως το τραγούδι «Εκεί, ψηλά στον Υμηττό, υπάρχει κάποιο μυστικό», του Μάνου Χατζιδάκι, αναφερόταν στα ερωτικά ραντεβού της Αλίκης και του Κωνσταντίνου σε κάποιο εξοχικό «περίπτερο», στο βουνό και βέβαια υπήρχε και ο περίφημος αστικός μύθος, για τα τούνελ που συνέδεαν τα Ανάκτορα με τη Στησιχόρου.

Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ σε συνέντευξή του είχε σχολιάσει και τον σχετικό μύθο: «Η Αλίκη ήταν καταπληκτική ηθοποιός και άνθρωπος. Την είχα δει με τις αδερφές μου στο θέατρο. Έλεγαν τότε ότι υπάρχει ένα τούνελ από τα Ανάκτορα που βγαίνει στο σπίτι της. Και απαντούσα εγώ: “Αν παραδεχτούμε ότι υπάρχει αυτό το τούνελ και η Αλίκη αποφασίσει να αλλάξει σπίτι, θα πρέπει να αλλάξουμε το τούνελ;».

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι είχε επισκεφθεί το στούντιο της Finos Film και όταν τον ρώτησαν για το αν επρόκειτο για έναν νεανικό έρωτα, γέλασε νευρικά και είπε: «Δεν ξέρω, πείτε μου εσείς».

«Κουβεντιάζαμε ώρες ατέλειωτες», εξομολογήθηκε η Αλίκη Βουγιουκλάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου, στην (τελευταία…) τηλεοπτική της συνέντευξη στο «Ενώπιος Ενωπίω», το 1993 και συμπληρώνει «κάναμε παρέα, ήταν πολύ τρυφερό παιδί, πολύ πιεσμένος από τη μητέρα του. Μετά τον είχε στείλει τουρνέ για να τον απομακρύνει από μένα…».

Λίγο καιρό μετά, οι φήμες ήθελαν την Αλίκη να μην έχει καταδεχτεί να σηκωθεί για να χαιρετήσει τον Κωνσταντίνο όταν αυτός εμφανίστηκε στις 14 Ιουλίου του 1962 στο θέατρο Μετροπόλιταν στην πρεμιέρα του έργου «Οδός Ονείρων», παρουσία του τότε πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, του υπουργικού συμβουλίου, της Τζέιν Φόντα, της Τζίνα Μπαχάουερ… Όλο το θέατρο σηκώθηκε για υπόκλιση ως άρμοζε στο πρωτόκολλο και η Αλίκη καθιστή έτεινε το χέρι της για χειροφίλημα.

«Είχε γράψει η Ελένη Βλάχου τότε, αποκλείεται να μην γνωρίζει τρόπους η Αλίκη. Ε ναι, του είχα θυμώσει», παραδέχτηκε γελώντας η Βουγιουκλάκη επιβεβαιώνοντας τις φήμες περί έρωτα, εικοσιπέντε χρόνια μετά, στο «Ενώπιος Ενωπίω».

Γεγονός είναι πως η ανησυχία της βασίλισσας Φρειδερίκης για τον «ενθουσιασμό» του Κωνσταντίνου με την Αλίκη και ο φόβος μιας πιθανής εγκυμοσύνης που θα έφερνε σε δύσκολη θέση το παλάτι, την ανάγκασε να τον στείλει περιοδεία στον Έβρο και μετά σε στρατιωτική σχολή.

«Αν γινόμουν βασίλισσα…»: Άγνωστες ιστορίες από το ειδύλλιο της Αλίκης Βουγιουκλάκη με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Η Αλίκη δεν έπαυε να λέει πως αν ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος την είχε παντρευτεί δεν θα είχε χάσει τον θρόνο του, θα τον είχε προφυλάξει από απερίσκεπτες κινήσεις…

Όταν, δε, έγινε γνωστός ο δεσμός του Τρίτση με τη Μιμή Ντενίση, είχε πει: «Μπα, είναι και οι δύο βεντέτες, αποκλείεται να ταιριάξουν. Ποιος θα θελήσει να γίνει δεύτερος; Και εμένα με ήθελε ο βασιλιάς και άλλοι μεγαλοσχήμονες, αλλά θα έπρεπε να αφήσω την καριέρα μου και να μπω στη σκιά τους. Δεν το θέλησα. Προτίμησα να είμαι η Αλίκη Βουγιουκλάκη»!

Πληγωμένος εγωισμός; Ίσως…

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.