Επιτέλους! Δικαιοσύνη για τον Μανώλη Κυπραίο…

Επιτέλους! Δικαιοσύνη για τον Μανώλη Κυπραίο…

Εννέα χρόνια μετά.

Η Δικαιοσύνη άργησε εννέα χρόνια. Αλλά ήλθε. Η δικαστική κοινότητα καταδίκασε τα ΜΑΤ για την επίθεση στον Μανώλη Κυπραίο στις 15 Ιουνίου 2011, μια επίθεση με κροτίδες κρότου-λάμψης που του κόστισε την ακοή – και όχι μόνο.

«Με την απόφαση Α8144/15-5-2020 η δικαιοσύνη καταδίκασε τα ΜΑΤ για την επίθεση εναντίον μου στις 15/06/2011. Μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία, τους πολίτες, τον (αγωνιζόμενο) Τύπο και τη δικαιοσύνη. Μείναμε όρθιοι έστω και εννιά χρόνια μετά…» αναφέρει ο Μ. Κυπραίος σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο δημοσιογράφος κάλυπτε το ρεπορτάζ για διαδηλώσεις και, στην προσπάθειά του να φτάσει πεζός στο νοσοκομείο, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από μέλη της ομάδας «Δέλτα», ως ονομαζόταν τότε. Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ ανέφερε για «ωμή κρατική βία που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στον Μανώλη Κυπραίο, ο οποίος είχε την ατυχία να κάνει τη δουλειά του κατά τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων πολιτών».

Σήμερα ο Κυπραίος, έμπειρος πολεμικός ανταποκριτής, είναι κωφός και από τα δύο αυτιά και αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων υγείας: μετατραυματικό στρες, υπολειτουργία λαβυρίνθου, πρόβλημα στη βάδιση, ενώ έχει υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις στο κεφάλι για την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος… Βεβαίως, έχει απωλέσει την ικανότητα να εργαστεί. Για την περίπτωση του έχει παρέμβει η Διεθνής Αμνηστία, διοργανώνοντας διεθνή καμπάνια, και χιλιάδες πολίτες έχουν κινητοποιηθεί σε όλο τον κόσμο.

Η υπόθεση του Μανώλη Κυπραίου, μαζί με τους επίσης σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι των Γιάννη Καυκά (σε διαδήλωση του Μαΐου 2011) και Μάριου Λώλου, τότε προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, είναι τρεις από τις υποθέσεις για τις οποίες η Διεθνής Αμνηστία τον Ιούνιο του 2015 ζητούσε από τις ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν την άμεση ταυτοποίηση των δραστών και την παραπομπή τους σε δίκη.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.