Αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των Cosmote TV και Nova

Αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των Cosmote TV και Nova

Άλλες πλατφόρμες πληρώνουν φόρο, άλλες… όχι - Ευνοημένες οι πολυεθνικές της ψηφιακής επικοινωνίας.

Εκτός φορολογίας παραμένουν εν Ελλάδι οι ψηφιακές πολυεθνικές ψυχαγωγίας, που βρίσκονται σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση έναντι των αντίστοιχων ελληνικών λόγω του ευνοϊκότερου καθεστώτος λειτουργίας τους, ευλόγως.

Εδώ και τρία χρόνια τα συναρμόδια ελληνικά υπουργεία συζητούν τη διαμόρφωση ενός νομικού πλαισίου για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα. Κι ακόμη το συζητούν. Εν μέσω της εν λόγω αναμονής, επανήλθε ο ειδικός φόρος συνδρομητικής τηλεόρασης για την Cosmote TV και τη Nova, αυξάνοντας κατά 10% το κόστος της συνδρομής.

Αντίθετα, παγκόσμιοι κολοσσοί όπως το Netflix, το Disney+, η Amazon Prime, η Apple TV και εταιρείες όπως ο ANT1+, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα χωρίς να έχουν έδρα στην επικράτεια, δεν φορολογούνται. Κι όμως ορισμένες μάλιστα, όπως οι Disney+ και Netflix – έχουν επιδοτηθεί από το ελληνικό Δημόσιο για παραγωγές τους. Live your myth in Greece…

Πρωτίστως είναι ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των ευρωπαϊκών οδηγιών για τα πνευματικά δικαιώματα.

Παράλληλα παγκόσμιοι κολοσσοί όμως το Facebook και η Google μπορούν να συλλέγουν και να διακινούν στην ελληνική αγορά τεράστιους όγκους πληροφοριών και ειδήσεων, χωρίς να πληρώνουν δικαιώματα στους δημιουργούς του εν λόγω περιεχομένου. Επίσης δεν πληρώνουν φόρους ή κάποιο ειδικό τέλος.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά, απλά…

Μα, κυρίως, αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Από την πλευρά των Nova και Cosmote TV δεν είναι κόστος μόνο ο εν λόγω φόρος που επανήλθε μιας και πληρώνουν στο δημόσιο και ετήσιο ποσοστό επί του κύκλου εργασιών τους σε ετήσια βάση ένα ποσό για ελληνικές παραγωγές.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.