Κορωνοϊός: Τι συνέβη με το εμβόλιο Sars και Mers

Κορωνοϊός: Τι συνέβη με το εμβόλιο Sars και Mers

Οι άλλες επιδημικές περιπτώσεις.

Εχει ανοίξει εσχάτως μια μεγάλη κουβέντα, ελέω της καθυστέρησης των πιο επιθυμητών νέων: πότε θα βγει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό; Και αν…;

Ωστόσο για τους ιούς Sars και Mers ουδέποτε υπήρξε κάτι ανάλογο. Ο Sars όμως δεν εξελίχθηκε σε πανδημία αλλά σε μια μεγάλη επιδημία με περίπου 8.000 κρούσματα και 774 θανάτους ενώ, σημαντικό, δεν μεταδιδόταν εύκολα. Εγιναν απόπειρες να βρεθεί τότε, εμβόλιο, σε ειδικά εργαστήρια αλλά δεν απέδωσε.

Ο δε ιός Mers, που μάλιστα κυκλοφορεί ακόμη ως επί το πλείστον στη Μέση Ανατολή και έχοντας ως επίκεντρο την Σαουδική Αραβία, ήταν ο έκτος σε σχέση με τους άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν και ήταν πιο θανατηφόρος από τον SARS με 2.500 κρούσματα και περίπου 36% ποσοστό θυμάτων.

Ο ιός Sars εμφανίστηκε τον Νοέμβριο του 2002 στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας και αρχικά διεγνώσθη ως μια βαριά πνευμονία. Ονομάστηκε έτσι από τα αρχικά στη φράση «Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο» και εξαπλώθηκε εντέλει σε πάνω από 20 χώρες, κυρίως στην νότια Αμερική, στην Ασία αλλά και στην Ευρώπη. Η εν λόγω επιδημία τέθηκε υπό έλεγχο το καλοκαίρι του 2003 αλλά δεν έχει βρεθεί θεραπεία, ακόμη και ως σήμερα.

Ο ιός Mers εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 στη Μέση Ανατολή και ως σήμερα έχει προκαλέσει τον θάνατο 334 ανθρώπων έκτοτε. Οι επιστήμονες έκριναν ότι ήταν ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού, διαφέροντας από τον Sars αλλά και από άλλος κορωνοϊός που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, οκτώ χρόνια μετά, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει με βεβαιότητα για τον τρόπο μετάδοσής του ενώ έχει εντοπιστεί σε αρκετά ζώα, ακόμη και σε νυχτερίδες και καμήλες.

Σήμερα ο κορωνοϊός, διεθνώς γνωστός ως covid19 και επιστημονικώς ως Sars-CoV-2, θεωρείται παραλλαγή του παθογόνου Sars του 2002. Η αντιϊική ουσία ρεμντεσιβίρη, η οποίο είχε αρχικά ως στόχο να χρησιμοποιηθεί κατά της λοίμωξης του Εμπολα, φαίνεται ότι έχει κάποια θετική δράση κατά των κορωνοϊών Sars και Mers αλλά βρίσκεται ακόμη σε κλινικές σε εργαστήρια των ΗΠΑ και της Κίνας. Η δε γερμανική εταιρεία Bayer εστιάζεται κυρίως στη χλωροκίνη, βασικό συστατικό του φαρμάκου κατά της ελονοσίας, του Resochin. Σε δοκιμές που έγιναν στη Μασσαλία, η χλωροκίνη φαίνεται να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού στα κύτταρα, μειώνοντας τα συμπτώματα των ασθενών.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.