Τέλος εποχής: Εφημερίδα κατεβάζει ρολά ύστερα από 320 συναπτά έτη κυκλοφορίας

Τέλος εποχής: Εφημερίδα κατεβάζει ρολά ύστερα από 320 συναπτά έτη κυκλοφορίας

Τέλος εποχής για την αυστριακή «Wiener Zeitung».

Το κοινοβούλιο της Αυστρίας αποφάσισε να ανασταλεί η καθημερινή έντυπη έκδοση μιας από τις παλιότερες εφημερίδες στον κόσμο, της «Wiener Zeitung». Η δημόσια εφημερίδα θα μετατραπεί σε ψηφιακό Μέσο, σχολή δημοσιογραφίας και πρακτορείο διανομής ειδησεογραφικού περιεχομένου σε δημόσιους οργανισμούς.

Παρά τις έντονες επικρίσεις δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός συνασπισμός συντηρητικών-πρασίνων αποφάσισε πως η εφημερίδα, η οποία κυκλοφορεί σε έντυπη μορφή για 320 χρόνια (ήτοι, από το… 1703!), στο εξής θα τυπώνει μόνο ένα φύλλο τον μήνα.

Η «Ημερήσια εφημερίδα της Βιέννης) ιδρύθηκε το 1703. Αρχικά ονομαζόταν «Wiennerisches Diarium» (σ.σ. Ημερολόγιο της Βιέννης). Σήμερα η εφημερίδα, γνωστή για τη δημοσιογραφική ποιότητά της και τις πολιτικά ανεξάρτητες απόψεις της, έχει ημερήσια κυκλοφορία μόλις 8.000 φύλλων και χρηματοδοτείται κυρίως χάρη σε διαφημιστικές καταχωρίσεις και αγγελίες.

Τέλος εποχής: Εφημερίδα κατεβάζει ρολά ύστερα από 320 συναπτά έτη κυκλοφορίας

«Έχει περισσότερους αναγνώστες που έχουν πατήσει τα 90, παρά κάτω από τα τριάντα», επιχειρηματολόγησε η Σουζάνε Ράαμπ, υπουργός Οικογένειας και Μέσων Ενημέρωσης του συντηρητικού Κόμματος του Λαού της Αυστρίας (ÖVP). Η νομπελίστρια αυστριακή συγγραφέας Ελφρίντε Γέλινεκ και ο καλλιτέχνης Αντρέ Χέλερ πρωτοστάτησαν σε επιτροπή υποστήριξης που κατέβαλε προσπάθεια για να σωθεί η έντυπη έκδοση της εφημερίδας.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κίνηση της κυβέρνησης, τονίζοντας πως αποτελεί πλήγμα για την ενημέρωση και τα μέσα ενημέρωσης στην Αυστρία. Πρόκειται για πολιτική απόφαση-«ντροπή» τόσο από τη σκοπιά της πολιτικής για τα μέσα ενημέρωσης, όσο και από αυτήν της πολιτικής για τον πολιτισμό, στηλίτευσε ο υπαρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ), ο Γιέργκ Λάιχτφριντ.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.