Σε καθεστώς προστασίας ο Κώστας Βαξεβάνης μετά την καταγγελία περί συμβολαίου θανάτου

«Προβλέπει εγκλεισμό του δημοσιογράφου στη φυλακή»: Ξέσπασμα Βαξεβάνη για τον νέο Ποινικό Κώδικα

Απειλή για τους δημοσιογράφους ο νέος Ποινικός Κώδικας.

Εγκλεισμό και για τους δημοσιογράφους προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση με την υπογραφή Γιώργου Φλωρίδη, που όλο αυτόν τον καιρό έχει επικοινωνηθεί ως μια σπουδαία μεταρρύθμιση. Σε μερικούς τομείς, όντως είναι. Όχι σε όλους όμως.

Η διάταξη που καθιστά κανόνα τη μη αναστολή της ποινής για πλημμελήματα και ορίζει εγκλεισμό σε περίπτωση καταδίκης άνω των 3 ετών, ανοίγει τον δρόμο για να οδηγηθούν στη φυλακή δημοσιογράφοι που ασκούν σκληρή και, μεταξύ μας, ανεπιθύμητη κριτική.

Την ώρα δηλαδή που ευρωπαϊκά κράτη έχουν αποποινικοποιήσει το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης (για το οποίο προβλέπονται μόνο αστικές διεκδικήσεις), στην Ελλάδα όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά πλέον οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν και με φυλάκιση με την πρωτοβάθμια καταδίκη τους.

Κι αυτό διότι το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης τιμωρείται με ποινή από τρεις μήνες έως 5 έτη, γεγονός που σε συνδυασμό με τη νέα διάταξη Φλωρίδη, ανοίγει τον δρόμο για εκδικητικές καταδίκες και φυλακίσεις. Και δημοσιογράφων. Αμ, πώς…

Είναι σαφές ότι μπροστά σε αυτή τη στοχοποίηση της δημοσιογραφίας οφείλει να λάβει δημόσια θέση και η ΕΣΗΕΑ.

Σε ανάρτησή του ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης τονίζει ότι η εφημερίδα θα ενημέρωσει σχετικά τις Διεθνείς Οργανώσεις Τύπου και τα παρατηρητήρια για την ελευθερία του Τύπου, τα οποία άλλωστε είχαν ζητήσει από την Ελλάδα να αποποινικοποιήσει το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης.

 

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.