Eurovision: Παρενέβη ο πρωθυπουργός για το άκρως προκλητικό τραγούδι της Ισπανίας

Eurovision: Παρενέβη ο πρωθυπουργός για το άκρως προκλητικό τραγούδι της Ισπανίας

Οι στίχοι ήταν αρκετοί για να χαρακτηριστεί από πολλές φωνές το συγκεκριμένο τραγούδι ως «προσβολή για τις γυναίκες».

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ισπανία το φετινό τραγούδι με το οποίο θα διαγωνιστεί η χώρα στον διαγωνισμό της Eurovision. Το όνομα του τραγουδιού είναι «Zorra», που στην αργκό των ισπανικών σημαίνει τσούλα και το ερμηνεύει το δίδυμο Nebulossa. Πέρα από τον τίτλο, το τραγούδι έχει επίσης σεξιστικούς στίχους.

Μάλιστα, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις, υπήρξε παρέμβαση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, λέγοντας να σταματήσουν οι αντιδράσεις καθώς αυτό είναι το τραγούδι με το οποίο θα εκπροσωπηθεί η χώρα στον διαγωνισμό.

Είναι το πιο viral κομμάτι στην Ισπανία, Νο 3 στον κόσμο και στο YouTube μετράει περισσότερες από 3 εκατομμύρια προβολές. Εκτός, όμως, από το ότι έχει εκτοξευτεί στην κορυφή των μουσικών charts, έχει προκαλέσει πολιτικό και κοινωνικό debate.

Η λέξη «zorra» στην ισπανική γλώσσα σημαίνει στην πραγματικότητα «θηλυκή αλεπού», ωστόσο, στην ισπανική αργκό, χρησιμοποιείται για να χαρακτηριστεί μια γυναίκα «τσούλα», «πόρνη» ή «σκύλα».

«Αν βγω μόνη μου, είμαι τσούλα. Αν διασκεδάζω μέχρι το πρωί, είμαι μεγάλη τσούλα. Όταν πάρω αυτό που θέλω, είμαι σκύλα. Ποτέ δεν είναι επειδή απλά το αξίζω», είναι μερικοί από τους στίχους που τραγουδάει η Μαρία Μπας από τους Nebulossa, τους δημιουργούς του τραγουδιού. Και αυτοί οι στίχοι ήταν αρκετοί για να χαρακτηριστεί από πολλές φωνές το συγκεκριμένο τραγούδι ως «προσβολή για τις γυναίκες».

Το Φεμινιστικό Κίνημα της Μαδρίτης κατέθεσε καταγγελία για το τραγούδι, ζητώντας την απόσυρσή του, υποστηρίζοντας ότι ο τίτλος του προσβάλλει τις γυναίκες. Η λέξη «zorra» ακούγεται 45 φορές στο κομμάτι, με την οργάνωση να αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι η «η προβολή ενός όρου που χρησιμοποιείται ως όπλο εξευτελισμού από σεξιστές, είναι μια μορφή δημόσιας εκ νέου θυματοποίησης».

Η Υπουργός Ισότητας, Άννα Ρεντόντο Γκαρσία, διαφώνησε με τη δήλωση της φεμινιστικής ομάδας, αποκαλώντας το κομμάτι ένα «διασκεδαστικό τραγούδι, το οποίο σπάει τα στερεότυπα». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε πως το τραγούδι αμφισβητεί τα σεξιστικά στερεότυπα. «Μου φαίνεται ότι ο φεμινισμός δεν είναι μόνο θέμα δικαιωμάτων, μπορεί να είναι και διασκεδαστικός, και αυτού του είδους η πρόκληση πρέπει να προέρχεται από τον πολιτισμό», είπε σε τηλεοπτική εκπομπή.

 

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.