Καθηλωτική και ανθρώπινη: Ο δημοσιογράφος που επέλεξε η Μαρία Καρυστιανού για την πρώτη της μεγάλη συνέντευξη

Καθηλωτική και ανθρώπινη: Ο δημοσιογράφος που επέλεξε η Μαρία Καρυστιανού για την πρώτη της μεγάλη συνέντευξη

2 ώρες σκληρής αλήθειας.

Στην εκπομπή «Αντιθέσεις» με τον Γιώργο Σαχίνη στο Κρήτη TV παραχώρησε την πρώτη της, καθηλωτική τηλεοπτική συνέντευξη η Μαρία Καρυστιανού έναν χρόνο και κάτι από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστήχημα στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών-Θυμάτων Τεμπών, μίλησε για όλους και για όλα 396 ημέρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 στα Τέμπη, με τους 57 επισήμως νεκρούς, την μια αγνοούμενη και τους δεκάδες τραυματίες, ρίχνοντας ευθείες βολές σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, με τον Κώστα Καραμανλή, τον Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δέχονται δριμεία κριτική για όσα έκαναν, όσα δεν έκαναν και όσα είπαν για το τραγικό δυστύχημα.

Όσον αφορά στο γιατί οι συγγενείς των θυμάτων επιμένουν να αποκαλούν το δυστύχημα στα Τέμπη «έγκλημα», η κ. Καρυστινού είπε χαρακτηριστικά:

«Πώς να περιγράψω το γεγονός ότι τόσα χρόνια γνώριζαν άπαντες τα προβλήματα του σιδηροδρόμου και αδιαφορούσαν τόσο κυνικά; Πώς αλλιώς; Βάζανε τον κόσμο έτσι ‘πάμε κι όπου βγει’ να τρέχει με με 160km την ώρα όταν ξέρανε ότι δεν λειτουργούσε τίποτα. Ούτε σηματοδότες ούτε τίποτα. Τίποτα, τίποτα. Δεν υπήρχε κανένα σύστημα ασφάλειας. Δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω αλλιώς».

«Πού πήγε ο σεβασμός απέναντι στους νεκρούς, στις οικογένειες; Που πετάξανε με τέτοια βιασύνη από το πρώτο 24ωρο τα βαγόνια, τα χώματα; Δεν ολοκληρώθηκε καν η περισυλλογή των ανθρώπινων υπολειμμάτων. Αλλοιώσανε τον χώρο, άρα παρενέβησαν στη δικαστική εξουσία. Μόνο έγκλημα. Μιλάμε για μία σωρεία παραβάσεων, μία σωρεία ποινικών αδικημάτων και καλούμαστε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Με ποιο δικαίωμα οι πρώτοι πραγματογνώμονες είπαν ότι δεν θα ασχοληθούν με την έκρηξη; Δεν κατάλαβα! Όταν κατακάηκαν 30 άνθρωποι; Δεν θα ασχοληθούν με την έκρηξη; Λοιπόν, εμείς θέλουμε να μάθουμε γιατί έγινε η έκρηξη! Και για ποιον λόγο στη συνέχεια προσπάθησαν πολιτικά πρόσωπα να μας αποτρέψουν από αυτό. Να εξαφανίσουν τα στοιχεία με όποιο τρόπο μπορούσαν. Απροκάλυπτα», συνέχισε.

Φανερά εξοργισμένη εμφανίστηκε με τον Κώστα Καραμανλή και τις προκλητικές του δηλώσεις πριν αλλά και μετά τα όσα συνέβησαν.

«Ακούγαμε τον κύριο Καραμανλή να μας λέει ότι όλα είναι άψογα στα τρένα και μάλιστα να θυμώνει όταν του έγινε σχετική ερώτηση. Το πιστεύαμε και το στηρίζαμε αυτό. Κόβαμε τα εισιτήρια και βάζαμε τα παιδιά μας μέσ’ τα τρένα. Ξέρετε όμως; Από τα πράγματα που μου έκαναν τρομερή εντύπωση και δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου ήταν όταν άκουσα τον κύριο Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή να λέει ότι ‘ατυχήματα γίνονται και θα γίνονται, τι να κάνουμε, έτσι είναι η ζωή’.

Αυτά τα λόγια δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο με κλόνισαν. Το θεωρώ αδιανόητο να ζεις σε μια χώρα το 2024 όπου όλα είναι αυτοματοποιημένα και να δέχεσαι παθητικά το ενδεχόμενο οι επιβάτες που μπαίνουν στα τρένα να σκοτωθούν. Και να το λέει αυτός ένας άνθρωπος που ήταν και ακόμα είναι σε μία θέση και πληρώνεται από εμάς! Δεν το λες αυτό. Ότι ‘ήτανε γραφτό να γίνει’. Και ‘θα συνεχίσει να γίνεται’. Όχι, δεν είναι εντάξει αυτό».

Στο στόχαστρο βρέθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «παθογένεια»: «Οι παθογένειες θεραπεύονται. Αλλιώς είναι διαχρονικά εγκλήματα. Και οι εγκληματίες -από όσο ξέρω!-, σαν έντιμος πολίτης που είμαι, οδηγούνται στα δικαστήρια», τόνισε.

H κ.Καρυστινού ξεκαθάρισε και τον λόγο για τον οποίο οι συγγενείς των θυμάτων παλαύουν με νύχια και με δόντια να αποκαλυφθεί τι πραγματικά συνέβη το μοιραίο βράδυ της τραγωδίας.

«Δικαιοσύνη θα ήτανε αυτό που έχει πει ο Νίκος Πλακιάς: να γυρίσουμε σπίτι και να βρούμε τα παιδιά μας. Αυτή θα ήταν η δικαίωση. Δεν υπάρχει αυτό. Το λιγότερο που μπορούμε να έχουμε, όμως, εμείς για την ηρεμία της ψυχής μας και για να μπορούμε να πηγαίνουμε στον τάφο των παιδιών μας με το βλέμμα ψηλά, είναι να αποκαλυφθεί η αλήθεια και οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά» είπε φανερά οργισμένη συνεχίζοντας:

«Το μείζων είναι η τιμωρία όλων όσων εμπλέκονται στην υπόθεση, όλων όσων έσφαλαν. Πολιτικοί, μη πολιτικοί, διευθυντές, υπάλληλοι, όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης. Δικαιοσύνη θα είναι και να αλλάξουν τα πράγματα και να μην ξανασυμβεί αυτό. Αυτό που μέχρι τώρα δεν σεβάστηκαν, τον πολίτη, την ανθρώπινη ζωή -όπως έχει φανεί και από τις άλλες εθνικές τραγωδίες- να αλλάξει. Και αυτό θα είναι μια μορφή δικαίωσης για τα παιδιά μας».

«Με πονάει αυτή η αφόρητη αίσθηση της αδικίας. Να είμαι υποχρεωμένη να βλέπω τους υπεύθυνους γι’ αυτό που συνέβη στο παιδί μου. Να ξέρω τι έχει γίνει, να καταλαβαίνω και να αναγκάζομαι να τους βλέπω να μου λένε ότι ‘δεν έγινε τίποτα, όλα είναι ψέματα, σας κοιτάζω στα μάτια και ορκίζομαι ότι δεν έχω κάνει κάτι’ και το θέμα τελειώνει εκεί. Αυτό μου είναι αδιανόητο, δεν μπορώ να το δεχτώ», παραδέχτηκε.

Δείτε ολόκληρη την καθηλωτική της, πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη:

 

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.