«Έκλεισε» τηλεοπτικά στην Ελλάδα το πρωτάθλημα Σαουδικής Αραβίας

Τα κορυφαία παρατσούκλια στον χώρο του ποδοσφαίρου – Από το «φαινόμενο» έως το «πίτμπουλ»

Εσύ τα γνώριζες;

Από τους θρύλους, Πελέ και Μαραντόνα, έως και τον Λιονέλ Μέσι, το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο από παρατσούκλια. Είναι το συστατικό που δίνει ακόμη πιο όμορφη και πικάντικη γεύση στο άθλημα. Τα παρατσούκλια είναι εκείνα που χαρακτηρίζουν έναν ποδοσφαιριστή ανάλογα με την εμφάνισή του, τον χαρακτήρα του ή ακόμη και τις κινήσεις του.

Πελέ – Βασιλιάς

Όταν μιλάμε για τον Θεό του ποδοσφαίρου, ανάλογο θα πρέπει να είναι και το παρατσούκλι που του έχει δοθεί. Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις του Βραζιλιάνου σταρ, «ανάγκασαν» τον γαλλικό τύπο να τον χαρακτηρίσει «βασιλιά του ποδοσφαίρου», πριν καν ο Πελέ κλείσει τα 21 του χρόνια. Βέβαια, η πρώτη απόδοση του χαρακτηρισμού «βασιλιάς» ήταν το 1958 μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο από το γαλλικό περιοδικό Paris Match. Το «O Rei», δηλαδή ο βασιλιάς, έμεινε στην ιστορία για τον Πελέ.

Ντιέγκο Μαραντόνα – Pibe de Oro

Για εκατομμύρια φίλους του αθλήματος, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ήταν ο… Θεός. Εκεί όμως όπου όλοι συμφωνούσαν διαχρονικά ήταν στο παρατσούκλι «Pibe de Oro» που σημαίνει «Χρυσό παιδί». Για τον θρυλικό Ντιέγκο υπάρχει επίσης το «Barrilete Cósmico» που σημαίνει «διαστημικό βαρελάκι», το «Pelusa» που σημαίνει «αφάνας», αλλά και το «Cebollita» που μεταφράζεται ως «κρεμμυδάκι», ενώ όλοι γνωρίζουμε το «D10S».

Λιονέλ Μέσι – La Pulga

Ένας από τους ποδοσφαιριστές που σημάδεψε και συνεχίζει να σημαδεύει τη σημερινή εποχή, είναι ο Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντίνος άσος, από τα πρώτα χρόνια της ποδοσφαιριστής του καριέρας, χαρακτηρίζεται ως La Pulga, που σημαίνει «Ψύλλος». Προφανώς το εν λόγω παρατσούκλι του δόθηκε λόγω της σωματοδομής του, αλλά και των προβλημάτων ανάπτυξης που παρουσίασε ο Αργεντίνος σούπερ σταρ.

Ρονάλντο – Φαινόμενο

Συστάσεις για τον Ρονάλντο δεν χρειάζονται. Όσοι έζησαν στην εποχή του και παρακολούθησαν τις κινήσεις του πραγματικά έμειναν εντυπωσιασμένοι. Ένας επιθετικός που έδωσε άλλη ομορφιά στο γκολ, άλλη μαγεία. Δικαίως του δόθηκε το προσωνύμιο «Φαινόμενο», αφού έκανε μοναδικά πράγματα εντός των αγωνιστικών χώρων. Αυτό που δε γνωρίζουν πολλοί, είναι πως ο άνθρωπος που του έδωσε το συγκεκριμένο παρατσούκλι είναι ο Πάολο Μαλντίνι. Πριν τον αγώνα Ιταλία – Βραζιλία το 1997 σε διεθνές τουρνουά, ο τότε άσος της Μίλαν αναρωτήθηκε για τον τότε παίκτη της Μπαρτσελόνα. Πήρε τις απαντήσεις του…

Έντγκαρ Ντάβιντς – Πίτμπουλ

Ένας παίκτης που έπαιζε τα πόδια του… κορώνα – γράμματα, ένας ποδοσφαιριστής σκληροτράχηλος, με τρομερή ενέργεια στον χώρο του κέντρου, ακούει στο όνομα «Έντγκαρ Ντάβιντς». Ποδοσφαιριστής που ξεχώρισε στη μεσαία γραμμή της Ολλανδίας. Όλα τα παραπάνω έκαναν τον Λουίς Φαν Χάαλ να του δώσει το παρατσούκλι «The Pitbull» όταν έπαιζε στον Άγιαξ, λόγω και των πολλών χτυπημάτων που πραγματοποιούσε στους αντιπάλους του.

Ρομπέρτο Μπάτζιο – Θεϊκή αλογοουρά

Ρομπέρτο Μπάτζιο. Άνθρωπος με ασύλληπτη τεχνική και εξαιρετικά τελειώματα. Όμως, αυτό που άφησε ως παρακαταθήκη στο ποδοσφαιρικό κοινό ήταν το χτένισμά του, το οποίο τον συνόδευε καθ’ όλη την ποδοσφαιρική καριέρα του. Πήρε το παρατσούκλι «θεϊκή αλογοουρά», γιατί απλά ήταν… θεϊκή!

Άντονι Γκοϊκοετσέα – Ο χασάπης του Μπιλμπάο

Ένας από τους ποδοσφαιριστής που έγραψαν ιστορία με τη φανέλα της Αθλέτικ Μπιλμπάο ήταν ο Γκοϊκοετσέα. Σχεδόν για 15 χρόνια αποτέλεσε έναν άκρως σταθερό στόπερ, που έβαζε τα πόδια του στη φωτιά και έπαιρνε αυτό που ήθελε από την κάθε φάση. Ο περισσότερος κόσμος όμως το θυμάται για το παρατσούκλι του. Ο «χασάπης του Μπιλμπάο», ένα προσωνύμιο που απέκτησε το 1983 μετά από εξόρμηση της Αθλέτικ στη Βαρκελώνη και πιο συγκεκριμένα στο «Καμπ Νόου«. Ο Γκοϊκοετσέα έκανε ένα από τα πιο σκληρά φάουλ, με τον Ντιέγκο Μαραντόνα να λέει «Αισθάνθηκα τον αστράγαλό μου να σπάει, όπως σπάει ένα κομμάτι ξύλο». Τελικώς, ο Βάσκος αμυντικός τιμωρήθηκε με ποινή δέκα αγωνιστικών.

Λεβ Γιασίν – Η μαύρη αράχνη

Πολλά παρατσούκλια ποδοσφαιριστών προήλθαν από ζώα, το κορυφαίο όμως όλων, με διαφορά από το δεύτερο, ήταν το «μαύρη αράχνη» του Λεβ Γιασίν, του θρυλικού Σοβιετικού τερματοφύλακα Ο Γιασίν απέκτησε τούτο το παρατσούκλι τόσο λόγω των εμφανίσεών του (μαύρα ρούχα και μαύρα γάντια), όσο και λόγω των εκπληκτικών του ρεφλέξ (αράχνη).

Αντριάνο – Ο Αυτοκράτορας

Μπορεί να χαρακτηρίστηκε ως διάδοχος του Ρονάλντο, λόγω της εξαιρετικής τεχνικής του, αλλά και της σωματικής δύναμης που είχε, όμως άλλο ήταν το παρατσούκλι που έμεινε στον Αντριάνο. H Ρόμα του Ρανιέρι του έδωσε τριετές συμβόλαιο και απολαβές που ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ. «Ήρθα στην πόλη των αυτοκρατόρων» τόνισε και το παρατσούκλι βγήκε…

Σέρχιο Αγουέρο – Kun

Όσοι παρακολουθούν ποδόσφαιρο τα τελευταία 15-20 χρόνια, γνώρισαν σίγουρα τον Σέρχιο Αγκουέρο. Έναν επιθετικό με τρομερές ικανότητες, αλλά και ατυχίες στα τελευταία χρόνια της καριέρας του. Πώς πήρε το παρατσούκλι «Kun» ; Ο θρύλος λέει πως ο παππούς του Σέρχιο «βάφτισε» τον εγγονό του με αυτό το ψευδώνυμο. Τότε, ο Σέρχιο κάθε φορά που ο παππούς του τον ρωτούσε κάτι, απαντούσε με ένα ‘koo’ ή ‘koom’, μια παράφραση του ‘kun’ που σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται ως «Που».

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.