Αυτό το κανάλι χτύπησε «κόκκινο» με το διάγγελμα Μητσοτάκη

Υπήρξε εντέλει ή όχι οδηγία στην ΕΡΤ για Μητσοτάκη και Ικαρία;

Η απάντηση εκπλήσσει.

Αντιδράσεις προκάλεσε η πρόσφατη αποκάλυψη εγγράφου που καλεί τους παραγωγούς της ΕΡΤ να φροντίσουν έτσι ώστε να «εξαφανιστούν» από τα δελτία τα πλάνα με το επίμαχο γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία.

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε στα social media, o δημοσιογράφος Χρήστος Ξανθάκης.

Στο θέμα παρενέβη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιοπουλος ο οποίος τόνισε ότι «η επιλογή της ΕΡΤ να λογοκρίνει και να “εξαφανίζει” ειδήσεις (υπό τη διοίκηση του κ. Ζούλα, που μέχρι τις εκλογές ήταν διευθυντής του κ. Μητσοτάκη), επιβεβαιώνεται και με γραπτές οδηγίες στην αίθουσα παραγωγών. Οδηγίες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις πρακτικές της ΥΕΝΕΔ: Μην τυχόν παίξετε στα δελτία ειδήσεων φωτογραφίες ή βίντεο από το κορονογλέντι του κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία. Μην παίζετε φωτογραφίες και βίντεο του κ. Λιγνάδη μαζί με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος τον επέλεξε για το Εθνικό Θέατρο. Μιας και η ΕΡΤ υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, περιμένουμε απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη».

Η ΕΡΤ, ύστερα από ώρες και με ανακοίνωση – δήλωση του γενικού διευθυντή ενημέρωσης, Φώτη Καφαράκη, υποστήριξε:

«Ως γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ οφείλω μια απάντηση στους υπαινιγμούς που διακινούνται στο διαδίκτυο με ένα ανυπόγραφο χαρτί για δήθεν “απαγόρευση” της μετάδοσης φωτογραφιών από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία. Η επίμαχη φωτογραφία που τάχα κόπηκε από την ΕΡΤ, μεταδόθηκε στο μεσημβρινό δελτίο στις 12:00, στις 15:00 -στο οποίο προβλήθηκε και το βίντεο-, αλλά και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 21:00, όλα την Κυριακή. Σημειώνω παρεμπιπτόντως ότι η ΕΡΤ ήταν από τα ελάχιστα κανάλια που πρόλαβαν και μετέδωσαν την είδηση, ήδη από το Σάββατο το βράδυ στις 9».

Υπήρξε εντέλει ή όχι οδηγία στην ΕΡΤ για Μητσοτάκη και Ικαρία;

Θέση όμως στο θέμα, με ανακοίνωση τους, πήραν οι εργαζόμενοι της δημόσιας τηλεόρασης που επιβεβαιώνουν τον συνάδελφο Ξανθάκη.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεχόμαστε αφόρητες πιέσεις για το πώς πρέπει να παιχτεί, υποβαθμιστεί ή και να αποσιωπηθεί μια είδηση. Συνήθως οι εντολές είναι προφορικές, το γραπτό σημείωμα του Σαββατοκύριακου όμως είναι πραγματικό γεγονός. Έμεινε για πάρα πολλές ώρες στο γραφείο των παραγωγών και είχαν τη δυνατότητα να το δουν πάρα πολλοί συνάδελφοι. Κι ας μην διακινούν κάποιοι τα περί προβοκατόρικης ενέργειας ή ανοησίας, διότι είναι πάρα πολύ εύκολο να αποδειχθεί η πορεία της αλυσίδας των εντολών», αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφουν ο εκπρόσωπος δημοσιογράφων τηλεόρασης της ΕΡΤ, Νίκος Κορόβηλας και η εκπρόσωπος δημοσιογράφων ραδιοφώνου και πολυμέσων της ΕΡΤ, Κατερίνα Φρύσσα.

Εξάλλου η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι υπήρξε παρέμβαση. Στο κεντρικό δελτίο των 9 τα πλάνα από το σπίτι του κ. Στεφανάδη (που είχαν προβληθεί για 3-4’’ στο δελτίο των 15.00) αντικαταστάθηκαν από μία φωτογραφία. Το προηγούμενο βράδυ δεν υπήρχε ούτε φωτογραφία.

Και πράγματι η είδηση υποβαθμίστηκε και από το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών καναλιών (πλην Open…).

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.