«Δεν υπάρχει πόλεμος αν δεν τον δείξει το CNN»

«Δεν υπάρχει πόλεμος αν δεν τον δείξει το CNN»

40 χρόνια κλείνει σήμερα το Cable News Network.

«Καλησπέρα, το όνομά μου είναι Ντέιβιντ Γουόλκερ και παρακολουθείτε το Cable News Network».

Με αυτήν τη φράση ξεκίνησε την πρώτη ειδησεογραφική εκπομπή του CNN, που παρουσίασε μαζί με τη συνάδελφό του Λόις Χαρτ. Ηταν 1 Ιουνίου 1980, σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια και η πρώτη είδηση αφορούσε στην επίθεση κατά του προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Βέρνον Τζόρνταν. Το νερό έμπαινε στο αυλάκι για το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό, τηλεοπτικό δίκτυο παγκοσμίως.

Κάθε αρχή και δύσκολη βέβαια, όπως και για το CNN και οι Αμερικανοί είναι πιστοί στο δόγμα «εκμεταλλεύσου την ευκαιρία». Το δίκτυο το έπραξε 11 χρόνια μετά την ίδρυσή του και έγινε παγκόσμιο brand και αναγνωρίσιμο παντού, όπως… η Coca Cola: χάρη στον Πόλεμο του Κόλπου.

Ο φωτισμένος, από τους βομβαρδισμούς, ουρανός της Βαγδάτης μεταδόθηκε απ’ άκρη σε άκρη σε όλο τον πλανήτη χάρη στις συνεργασίες του CNN, που έδινε εικόνα σε κάθε Μέσο. Εκείνη την εποχή η δημοτικότητα του ανταποκριτή στο Ιράκ, Μπέρναρ Σόου, ξεπέρασε κι αυτή του… πλανητάρχη Τζορτζ Μπους (του πρεσβύτερου). Η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» κατά του Σαντάμ Χουσεΐν έφερε, χάρη στο CNN, την εικόνα του πολέμου σε κάθε σπίτι και έγινε οι τηλεθεατές, καθισμένοι στους καναπέδες, έβλεπαν τις βόμβες να πέφτουν σε πραγματικό χρόνο.

Ναι μεν ο πόλεμος βοήθησε το CNN αλλά και το ίδιο το κανάλι προχώρησε σε καινοτομίες που έγραψαν ιστορία. Αφενός ήταν ο πρώτος τηλεοπτικός ειδησεογραφικός σταθμός σε 24ωρη βάση, αφετέρου ήταν ο πρώτος που καθιέρωσε τα λεγόμενα breaking news. Ως τότε, ενδεικτικά, στις ΗΠΑ τα δελτία είχαν δελτία ειδήσεων 30 ή 40 λεπτών. Εκτοτε, γέμισαν ειδησεογραφικές εκπομπές και δελτία.

Το CNN του Τεντ Τέρνερ κλείνει σήμερα τα… 40 και ο ίδιος αναδείχθηκε, το 1991, από το περιοδικό «Time» ως… ο άνδρας της χρονιάς και ως έναν «οραματιστή που έγραψε από την αρχή τον ορισμό της είδησης».

Το 1996 ο Τέρνερ πούλησε τον μιντιακό κολοσσό του, μαζί με το CNN, στο συγκρότημα Time Warner, την περίοδο που ο ζάπλουτος Ρούπερτ Μέρντοχ ιδρύει το συντηρητικό δίκτυο Fox News, την ίδια χρονιά ξεκινά το NBC και η Microsoft με τον φιλελεύθερο σταθμό MSNBC. Το CNN έχασε την πρωτοκαθεδρία του – αλλά όχι την αξιοπιστία του. Όχι τυχαία, τόσα χρόνια μετά, το CNN αποτελεί τη λέξη που ουδείς επιτρέπεται να εκφράσει μπροστά… στον Ντόναλντ Τραμπ

Από τον Ιούλιο του 2015, το CNN είναι επίσης διαθέσιμο σε περίπου 96.374.000 νοικοκυριά (82,8% των νοικοκυριών με τουλάχιστον μία τηλεόραση) στις ΗΠΑ και, παγκοσμίως, το πρόγραμμά του μεταδίδεται μέσω του ομότιτλου CNN International το οποίο εκπέμπει σε περισσότερες από 212 χώρες στην υφήλιο.

«Δεν υπάρχει πόλεμος αν δεν τον δείξει το CNN» έλεγε ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ως spin doctor του Λευκού Οίκου, Κόνραντ Μπριν, στο «Wag the dog». Η δε πρώτη του μεγάλη αποκλειστικά ήταν το Οκτώβριο του 1981, οπότε είχε μεταδώσει τη δολοφονία του Αιγυπτίου προέδρου Ανγουάρ Σαντάτ.

Ολοι οι σταθμοί παγκοσμίως είχαν αναγκαστεί να πάρουν εικόνα από το CNN ενώ στις 28 Ιανουαρίου 1986 ήταν το μοναδικό κανάλι που μετέδωσε ζωντανά την τραγωδία του διαστημικού λεωφορείου Challenger.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.