Σεισμός στην Τουρκία | Μια κάλυψη όλο λάθη…

Σεισμός στην Τουρκία | Μια κάλυψη όλο λάθη…

Μερικά, ασυγχώρητα.

Κατανοητό ότι το κλίμα είναι βαρύ, ότι όταν βλέπεις θάνατο και τραγωδία δεν έχεις μυαλό αλλά μερικές συμβουλές σε παρουσιαστές, δημοσιογράφους και ρεπόρτερ τώρα, με τον σεισμό στην Τουρκία, είναι επιβεβλημένες. Για να μη σταθώ στη μετάδοση ειδήσεων που δεν ίσχυσαν (όπως τον τερματοφύλακα της Μαλάτιασπορ που τάχα μου ήταν ζωντανός και εντέλει, όχι…).

Σε μερικά κανάλια εμφανίστηκαν μάλιστα βίντεο με κτίριο που… εκρήγνυται και αποδείχθηκε ότι ήταν από τη Συρία το 2017: στην εποχή των social media και με την πίεση του να βγάλεις γρήγορα την είδηση, τα fake news δίνουν και παίρνουν.


Ο «προπονητής ποδοσφαίρου» που εμφανίζεται στις κάμερες από το Γκαζιαντέπ, Νίκος Καρύδας, ήταν βοηθός προπονητή του (γνωστού μας) Ερόλ Μπουλούτ στην ομάδα της Γκαζιαντέπ έως και προ ολίγων εβδομάδων. Αλλού τον παρουσίασαν ως «γυμναστή», αλλού ως «τεχνικό σύμβουλο» (σ.σ. ντόινγκ).

Επιπροσθέτως, γραμματικά είναι σωστό το «7,8 της κλίμακας Ρίχτερ» και όχι σκέτο «7,8 Ρίχτερ». Οι, δε, σεισμολόγοι ζητούν να αναφέρεται, σε τέτοιες περιπτώσεις, και το εστιακό βάθος: λογικό καθώς το 7,7 με το 7,8 δεν έχει διαφορά όπως τα… εκατοστά, συν ότι κάθε σεισμός εξαρτάται κι από το πόσο μέσα στη γη έγινε η ζημιά…


Α, και η πόλη Ιζμίτ, που κυρίως χτυπήθηκε στον σεισμό του 1999 (για τον οποίο οι συγκρίσεις είναι εύλογες, με τα τωρινά), είναι η άλλοτε, ελληνικότατη, πόλη της Νικομήδειας

Ας την αναφέρουμε ελληνικά, τι λέτε συνάδελφοι;

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.