Μετά την ανανέωση της Ευρωλίγκας: Και νέο «χτύπημα» από την NOVA

Mεγάλο τηλεοπτικό μπαμ από τη Nova

Αλλάζει ο τηλεοπτικός χάρτης στην Ελλάδα

H πληροφορία είναι έγκυρη και δεν σηκώνει αμφισβήτηση. Η εξαγορά, η πλήρης εξαγορά του Alpha από τη Nova είναι ante portas μιας και η Nova κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού. Το τίμημα είναι προς ώρας άγνωστο αλλά πηγές επιμένουν πως είναι αρκετά υψηλό.

Ως γνωστόν η νομοθεσία άλλαξε από τα τέλη του 2022 και πλέον επιτρέπεται σε παρόχους συνδρομητικών υπηρεσιών στην τηλεόραση να συμμετέχουν μετοχικά σε τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Το πλάνο που αρχικώς τέθηκε σε πράξη ήταν να δημιουργηθεί ένα κοινό μετοχικό σχήμα στους δύο τηλεοπτικούς σταθμούς STAR και Alpha και της Nova και το μάνατζμεντ να παραμένει στους ανθρώπους των δύο καναλιών. Παράλληλα η United Media, μητρική της ιδιοκτήτριας της Nova, BC United, εξαγόρασε προ ενός έτους το 50% της EMSA Media, που ανήκει στη Star Investments και στο διοικητικό συμβούλιο μετέχει έκτοτε η Μιριάνα Σόλακ, συγγενικό πρόσωπο του Ντράγκαν Σόλακ, βασικού μετόχου της United Μedia που ελέγχει τον όμιλο της Nova.

Παράλληλα, η Nova βρίσκεται από το καλοκαίρι του ’22 σε συμφωνία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη (ιδιοκτήτη των Star και Alpha) μισθώνοντας μέρος των εγκαταστάσεων στην Παλλήνη (Pro Studios), όπου στεγαζόταν έως πρότινος ο Alpha. Και, πλέον, μετά την μετακίνηση των διοικητικών και ενημερωτικών υπηρεσιών του Alpha στην Κάτω Κηφισιά, αποτελούν στέγη για τις ψυχαγωγικές εκπομπές του Star και του Alpha και της εταιρείας παραγωγής Green Pixel. Μετά τη μετακόμιση των ειδήσεων αλλά και των διοικητικών υπηρεσιών του Alpha στο κτίριο του Star στην Κάτω Κηφισιά, άνοιξε ο δρόμος για την εν λόγω μίσθωση.

Η προσέγγιση United Group – Alpha, ξεκίνησε αρχικά από την προοπτική φιλοξενίας της Nova στις εγκαταστάσεις του Alpha και από τη συνεργασία στον τομέα των τηλεοπτικών παραγωγών. Η συνέργεια πήρε «σάρκα και οστά» με τη συμφωνία μετάδοσης των αγώνων της Εθνικής Ελλάδος από τον Alpha και ταυτόχρονα από τη Nova, με την προσφορά αγώνων του Nations League –τα δικαιώματα του οποίου έχει η United Media– από τον ελεύθερο σταθμό.

Προς το παρόν το 50% της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση A.E. έχει περάσει αντί 41 εκατ. ευρώ στην Primos Media Sarl με έδρα το Λουξεμβούργο χωρίς άμεση και διακριτή σχέση των μετόχων της εταιρείας με τον όμιλο United. Ωστόσο η «γέφυρα» των δύο εταιρειών, ο κοινός τόπος, αποτυπώνεται στη συμμετοχή στο Δ.Σ. της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση – πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Μανώλης Δραϊνάκης και αντιπρόεδρος ο Στέφανος Μάγειρας – εκπροσώπων του νέου μετόχου (Primos Media Sarl), δηλαδή του Ζαν-Ντάνιελ Κοέν, κατοίκου Λουξεμβούργου και του Φάμπιο Ματσόνι, κατοίκου Βελγίου.

Εκτός από το Δ.Σ. της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Alpha, οι δύο άνδρες εμφανίζονται και στο Δ.Σ. της Star Επενδυτικής (η οποία δεν ελέγχει πλέον τον Star) αλλά και στα Δ.Σ. των εταιρειών των ραδιοφωνικών σταθμών που ανήκουν στον όμιλό της (Δίεση FM, Δρόμος FM, Alpha 989).

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των μετοχών της Nova πέρασε στην United Group στις 29 Απριλίου 2021 και της Wind στις 12 Ιανουαρίου 2022. Η διαδικασία της συγχώνευσης ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022 όπου οι εταιρείες Nova Τηλεπικοινωνίες, Nova Broadcasting και Netmed Διαχειριστικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ενώθηκαν με την Wind κάτω από το brand Nova μετατρέποντας την τελευταία εταιρεία ονομαστικά από WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Μονοπρόσωπη Α.Ε.Β.Ε. σε Nova Telecommunications & Media Μονοπρόσωπη Α.Ε.

Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, δημιουργήθηκε ένας νέος μεγάλος πάροχος με ολοκληρωμένες υπηρεσίες σταθερής – κινητής τηλεφωνίας, internet και τηλεόρασης. Στις 11 Ιανουαρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος παρουσίασε σε μια φαντασμαγορική τελετή, ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών (FTTH), την πανελλαδική κάλυψη του δικτύου 5G, τα νέα συνδυαστικά προγράμματα και την φιλοσοφία της νέας εταιρείας.

Επίσης, η αλυσίδα καταστημάτων Nova & Wind ενώθηκε κάτω από το λογότυπο της Nova. Η νέα Nova είναι πλέον στην δεύτερη θέση των εταιρειών τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας, και είναι έτοιμη να μετασχηματίσει ψηφιακά την χώρα, καθώς συνδυάζει την καινοτομία και την τεχνογνωσία της United Group.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.