Μιντιάρχης | Oι 6 θεματικές ενότητες και όλες οι λεπτομέρειες του νέου debate των πολιτικών αρχηγών

Μιντιάρχης | Oι 6 θεματικές ενότητες και όλες οι λεπτομέρειες του νέου debate των πολιτικών αρχηγών

Τι με πέντε, τι με έξι αρχηγούς, μια από τα ίδια το debate…

Τη διεξαγωγή debate την Πέμπτη 15 Ιουνίου στην ΕΡΤ μεταξύ όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων συμφώνησαν, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου τα μέλη της διακομματικής επιτροπής.

Θα λάβουν μέρος οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Αυτοί είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Κυριάκος Βελόπουλος. Θα απουσιάζει λοιπόν – σε σχέση με αυτό που προηγήθηκε των εκλογών του Μάϊου – ο Γιάνης Βαρουφάκης, αφού το ΜέΡΑ25 δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 6 θεματικές ενότητες θα είναι:

  • Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση
  • Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα
  • Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια
  • Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος
  • Περιβάλλον – Ενέργεια
  • Νέα Γενιά

Το debate θα διεξαχθεί ξανά στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ενώ η πιθανή ώρα έναρξης φαίνεται να είναι στις 21:00, όπως και το προηγούμενο, ενώ η μέγιστη διάρκειά του θα είναι οι τρεις ώρες. Οι λεπτομέρειες του τρόπου διεξαγωγής θα καθοριστούν σε νέα συνεδρίαση αύριο, Πέμπτη.

Το κυριότερο ζήτημα που θα κληθεί να λύσει η επιτροπή είναι το γεγονός ότι οι έξι δημοσιογράφοι που θα θέτουν τα ερωτήματα είναι περισσότεροι από τους ερωτώμενους αρχηγούς, άρα σε κάθε θεματική ενότητα ένας δημοσιογράφος δεν θα θέτει ερώτημα. Για την επίλυση του θέματος, στη συνεδρίαση της Πέμπτης θα κληθεί να συμμετάσχει και ο συντονιστής της τηλεμαχίας, Γιώργος Κουβαράς ως εκπρόσωπος των έξι δημοσιογράφων.

Η ΝΔ πρότεινε 6+1 θεματικές ενότητες και τη διεξαγωγή ελεύθερης ερώτησης (αντί για τη θεματική της κλιματικής αλλαγής) και τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει 7+1 θεματικές. Το ΠΑΣΟΚ ήταν υπέρ της διεξαγωγής ελεύθερης ερώτησης. Το ΚΚΕ προέβαλε κάποιες ενστάσεις σε ό,τι αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής του ντιμπέιτ, καθώς έχει προγραμματισμένη συγκέντρωση, και αντιπρότεινε ως ημερομηνία τη 18η Ιουνίου, ωστόσο τελικά συμφωνήθηκε η τηλεμαχία να γίνει στις 15 Ιουνίου.

Δύο debates ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής έγιναν γνωστές οι προθέσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα τηλεμαχία. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Ακης Σκέρτσος, έκανε γνωστή την πρόταση του κόμματος για debate των πέντε πολιτικών αρχηγών που σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου μπαίνουν στη Βουλή.

Έγινε επίσης γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρότεινε δύο debates. «Μένει να φανεί κατά πόσο ο κ. Μητσοτάκης θα τηρήσει τη δέσμευσή του, προκειμένου οι πολίτες να ακούσουν και να συγκρίνουν τα πραγματικά προγράμματα των δύο κομμάτων που διεκδικούν την διακυβέρνηση της χώρας ή θα επιχειρήσει πάλι να κρυφτεί, ώστε η σύγκριση των προγραμμάτων να γίνεται στη βάση των fake news των υπογείων της Πειραιώς και του προπαγανδιστικού του μηχανισμού», ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Φευ…

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.