Premier League: Τρομάζουν τα νούμερα για τη νέα της συμφωνία

Νέα συμφωνία-μαμούθ για την Premier League: Τα τηλεοπτικά δικαιώματα και οι αλλαγές

Όσα θα ισχύσουν.

Η Premier League πρόκειται να ανανεώσει τη συμφωνία πώλησης των τηλεοπτικών της δικαιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη νέα να περιλαμβάνει μια σειρά από ιστορικές αλλαγές. Ποιες;

Αρχικά, φέρεται να έχει αποφασίσει να επεκτείνει τη διάρκεια της συμφωνίας στα τέσσερα χρόνια, «σπάζοντας» τον καθιερωμένο τριετή κύκλο που ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ σχεδιάζει να αφαιρέσει και το μικρότερο «πακέτο» αγώνων (που είχε εξασφαλίσει η Amazon), προσφέροντας λιγότερα, αλλά μεγαλύτερα «πακέτα» ώστε να αυξήσει τα έσοδά της.

Ο επικείμενος διαγωνισμός, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, είναι ένα σημαντικό τεστ για την Premier League και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ρίτσαρντ Μάστερς. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επέτρεψε στο πρωτάθλημα και τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς του να ανανεώσουν τις συμφωνίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή των δικαιωμάτων δεν έχει συζητηθεί εκ νέου μετά τη συμφωνία των 5 δισεκατομμυρίων λιρών για τα δικαιώματα που κάλυψαν τις σεζόν 2019-22.

Η πρόθεση για αύξηση της διάρκειας της συμφωνίας στα τέσσερα χρόνια ανταποκρίνεται στις επισημάνσεις των ραδιοτηλεοπτικών φορέων ότι οι τρέχοντες όροι καθιστούν την εξασφάλιση της μετάδοσης παιχνιδιών πιο επικίνδυνη, καθώς η συχνότητα των δημοπρασιών αφήνει λιγότερο διάστημα για επενδύσεις στους τομείς της παραγωγής και της μετάδοσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ δεν είναι ασυνήθιστο οι συμφωνίες να είναι εξαετείς ή ακόμα και σε βάθος δέκα ετών.

Ο αριθμός των παιχνιδιών που θα δημοπρατηθούν είναι επίσης πιθανό να αυξηθεί σημαντικά από τα 200 που είναι σήμερα, με τα παιχνίδια να «απλώνονται» από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα. Ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο να επιβεβαιωθεί η φήμη για ένα επιπλέον ματς το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με στελέχη στον τομέα των μεταδόσεων και άτομο που γνωρίζει τα σχέδια της διοργανώτριας.

Τα στελέχη των τηλεοπτικών εκπομπών αναμένουν ότι ο αριθμός των πακέτων θα πέσει σε πέντε, αν και όσοι βρίσκονται κοντά στη διοργανώτρια λένε ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για καμία πτυχή της δημοπρασίας.

Η δημοπρασία πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, με προσφορές να αναμένονται από Sky,  DAZN και TNT Sports, η οποία ανήκει από κοινού στις BT και Warner Bros Discovery.

Εκτιμάται, δε, ότι δύναται να ξεπεράσει τα 5,5 δισ. λίρες!

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.