Τινάζει την μπάνκα: Συμβόλαιο-μαμούθ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ΝΒΑ

Τινάζει την μπάνκα: Συμβόλαιο-μαμούθ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ΝΒΑ

Κι όμως, αληθινό…

Την επόμενη αγωνιστική σεζόν, ήτοι το 2024 – 2025 η συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ των ΗΠΑ, του ΝΒΑ δηλαδή, ολοκληρώνεται.

Τα τελευταία 21 χρόνια η επαγγελματική λίγκα παραχωρούσε τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα, στο ESPN της Disney και στο TNT της Warner Bros. Ωστόσο, οι εποχές έχουν αλλάξει και οι «φωνές» για να υπάρξει νέος, τρίτος παίκτης, είναι πολλές. Και ειδικοί εκτιμούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, το ΝΒΑ μπορεί να εκτινάξει την αξία της συμφωνίας έως και τα 60 δισ. δολάρια (!).

Την ώρα που τα τωρινά δίκτυα πιέζονται οικονομικά, η είσοδος νέων παικτών στα τηλεοπτικά δικαιώματα μπορεί να αποδειχθεί άκρως επωφελής.

«Μνηστήρες» προφανώς υπάρχουν, με τις Amazon και Apple και ενδεχομένως και τη Google στην πρώτη γραμμή πυρός. Κυρίως η Comcast, η μητρική του τηλεοπτικού δικτύου NBC που εκτιμάται ότι θα αφήσει μια τέτοια ευκαιρία αναξιοποίητη. Το εμβληματικό δίκτυο NBC μετέδιδε αγώνες του ΝΒΑ πριν από το ESPN και η NBCU θα καταστεί ιδιαίτερα ελκυστικός υποψήφιος αν η Disney πουλήσει το ABC, αφήνοντας το τμήμα της Comcast ως τον μοναδικό εταίρο που θα έχει μια ευρείας εμβέλειας εθνική τηλεοπτική πλατφόρμα.

Η σύνδεση με την επόμενη γενιά φιλάθλων χωρίς να αποξενωθούν οι παραδοσιακοί τηλεθεατές θα είναι ιδιαίτερα επικερδής για το NBA, ήτοι με συνδρομητικές μεταδόσεις μέσω των υπηρεσιών streaming, πέραν από το πακέτο καλωδιακής / συνδρομητιοκής τηλεόρασης.

Με τα δικαιώματα για τα άλλα πρωταθλήματα όπως το NFL, το MLB και το NHL να έχουν κλειδώσει μέχρι τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα τηλεοπτικά δίκτυα να αποκτήσουν νέο κοινό.

Η αξία της τελευταίας συμφωνίας του ΝΒΑ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα -το συμβόλαιο ύψους 24 δισ. δολαρίων – ήταν σχεδόν τριπλάσια από την προηγούμενη. Περίπου τα μισά από αυτά τα έσοδα κατέληξαν στους μισθούς των παικτών μέσω των ομάδων τους, και οι κορυφαίοι παίκτες του πρωταθλήματος έχουν αποκομίσει αμοιβές κοντά στα 300 εκατ. δολάρια σε συνολική αξία μέσω των συμβολαίων – χωρίς να υπολογίζονται οι χορηγικές συμφωνίες.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.