Geoblocking: Έρχεται η μεγάλη ανατροπή στα τηλεοπτικά δικαιώματα

Geoblocking: Έρχεται η μεγάλη ανατροπή στα τηλεοπτικά δικαιώματα

Πιθανή κατάργησή του από το Ευρωκοινοβούλιο θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στη βιομηχανία των streaming αγώνων

Την πρόταση κατάργησης του geoblocking (γεωμπλοκαρίσματος, ελληνιστί) και για το περιεχόμενο streaming αγώνων ποδοσφαίρου, που κατατέθηκε από τη Δανή ευρωβουλευτή Κάρεν Μέλχιορ, θα συζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί… αναταράξεις στον παγκόσμιο κόσμο των μεταδόσεων και, δγη, ευρωπαϊκούς φορείς από την UEFA ως τον Sky για την Premier League, τη Serie A και τη La Liga (οι οποίοι υπέγραψαν ήδη προσφυγή κατά της κατάργησης του geoblocking, καθώς το θεωρούν ως το ισχυρότερο προστατευτικό θεμέλιο για την υποστήριξη και την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής βιομηχανίας).

Τι είναι το geoblocking

Το geoblocking είναι η μέθοδος κατά την οποία εταιρείες, ιστοσελίδες (και κυβερνήσεις…) περιορίζουν την πρόσβαση σε μία ιστοσελίδα ή σε κάποια δεδομένα ανάλογα με την γεωγραφική τοποθεσία που βρίσκεται ο εκάστοτε χρήστης.

Αυτό μπορεί να το συναντήσουμε παντού, είτε σε ένα βίντεο στο YouTube όπου δεν είναι διαθέσιμο για την χώρα μας, είτε σε ιστοσελίδες τύπου Pirate Bay. Φυσικά, υπάρχει και η άλλη περίπτωση της Βόρειας Κορέας, όπου κάνουν Geo-Block οποιαδήποτε ιστοσελίδα που επιτρέπει την ελευθερία του λόγου…

Το geoblocking δεν είναι παράνομο, αντιθέτως συμβαίνει και σε τεράστιες εταιρείες, όπως στη Facebook και στη Netflix. Γενικά, καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να νευριάζει κάποιο κόσμο το geoblocking ειδικά όταν θες τόσο πολύ να δεις ένα βίντεο, αλλά αντιθέτως σου εμφανίζει το μήνυμα: «Το Geo-Block χρησιμοποιείτε για να σας αποτρέψει την πρόσβαση σε κάποια online δεδομένα».

Τι θα συμβεί αν περάσει η πρόταση

Τυχόν έγκριση της Μέλχιορ θα σημαίνει όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι θα μπορούν πλέον να εγγραφούν σε ξένες υπηρεσίες live streaming. Το αποτέλεσμα θα είναι η πρόσβαση σε ένα σημαντικά μεγαλύτερο εύρος επιλογών και προσφορών και, επομένως, η δυνατότητα εγγραφής σε συνδρομές σε χαμηλότερη τιμή από αυτές που είναι διαθέσιμες στη χώρα του κάθε καταναλωτή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από πέντε χρόνια (από το 2018), η ΕΕ είχε θεσπίσει την εξάλειψη του περιορισμού του γεωμπλοκαρίσματος των οπτικοακουστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη, εξαιρώντας όμως τη μετάδοση αθλητικών γεγονότων εξαιρέθηκε.

Η πιθανή κατάργηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ήταν ένα σοβαρό πλήγμα ειδικότερα για την βιομηχανία των streaming αγώνων και εκδηλώσεων ποδοσφαίρου αλλά μια ευκαιρία εξοικονόμησης χρημάτων για τους Ευρωπαίους χρήστες.

 

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.