Αλλαγή πολιτικού σκηνικού: Πλέον «συμφωνούν» και οι δημοσκοπήσεις για ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ...

Αλλαγή πολιτικού σκηνικού: Πλέον «συμφωνούν» και οι δημοσκοπήσεις για ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ…

Αυτό που είχε διαφανεί εδώ και καιρό γίνεται, πλέον, πολιτική πραγματικότητα.

Είναι κάτι που φημολογείται πως θα συμβεί στο (εκάστοτε) εγγύς μέλλον εδώ και πάρα πολύ καιρό: οι επόμενες εθνικές εκλογές βρίσκονται στο τραπέζι τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον, με τους αναλυτές να τονίζουν ξανά και ξανά πως είναι θέμα χρόνου να συμβούν.

Και μπορεί το χρονικό πλαίσιο της προσφυγής στις κάλπες ν’ αλλάζει κάθε φορά, όμως εκείνο που δεν άλλαζε ήταν το σταθερό προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος. Η Νέα Δημοκρατία έδειχνε πανίσχυρη και οι δημοσκοπήσεις της έδιναν σταθερά διψήφιες διαφορές έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης- διαφορές που πολλές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούσε φανερά.

Στην Κουμουνδούρου, μάλιστα, ήταν βέβαιοι πως μετά τα όσα έχουν γίνει στο δεύτερο μισό του περασμένου έτους και έως τώρα στο 2022 (αντιμετώπιση της πανδημίας, τα όσα γίνονται στην Ουκρανία, το αδιανόητο κύμα ακρίβειας κ.α.) θα είχαν φθείρει αρκετά την κυβέρνηση, κάτι που θα αποτυπωνόταν και στα polls.

Όπερ και εγένετο: σε δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», η εκλογική επιρροή της ΝΔ (30%) υποχωρεί κατά 1% συγκριτικά με τη μέτρηση του Μαρτίου, ενώ η αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αυξάνεται κατά 0,5%, (24.5%)  διαμορφώνοντας τελικά την απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων στο 5,5%.

Πριν βιαστεί κανείς να πει πως η «ΕΦΣΥΝ» είναι φίλα προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι λογικό να βλέπουμε αυτή τη (μειωμένη) διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, να θυμίσουμε πως η ίδια εφημερίδα το καλοκαίρι «έδινε» +12% στην ΝΔ, οπότε η… κατηγορία δεν ευσταθεί.

Η αλήθεια είναι πως άπαντες γνωρίζουν- ανεξαρτήτως του τι γράφεται δεξιά (κυρίως) και αριστερά…- ότι η πραγματική διαφορά ανάμεσα στους δύο είναι της τάξης του 5%, με πτωτικές μάλιστα τάσεις. Φυσικά, δεν τίθεται θέμα πως το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να προπορεύεται, όμως πλέον για πρώτη φορά εδώ και μια γεμάτη πια τετραετία, ο Αλέξης Τσίπρας αρχίζει να έχει ρεαλιστικές ελπίδες να κάνει «ντέρμπι» την εκλογική μάχη.

Όποτε κι αν γίνει αυτή…

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.