Η Ρένα Κουβελιώτη για τον εφιάλτη της συρρίκνωσης εγκεφάλου: «Δεν πεθαίνει το σώμα μου, πεθαίνει όμως το μυαλό μου»

Η Ρένα Κουβελιώτη για τον εφιάλτη της συρρίκνωσης εγκεφάλου: «Δεν πεθαίνει το σώμα μου, πεθαίνει όμως το μυαλό μου»

Η επιτυχημένη δημοσιογράφος έγραψε βιβλίο για τον εφιάλτη της άνοιας που βιώνει ήδη από το 2015.

Στην εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσιεύεται ο πρόλογος του βιβλίο της Ρένας Κουβελιώτη «Θα μ΄αγαπάς όταν δεν θα σε θυμάμαι;», το οποίο αναφέρεται στην ασθένειά της, τη συρρίκνωση εγκεφάλου – κοινώς, την άνοια.

Η ίδια διαγνώστηκε με την ασθένεια 5 χρόνια πριν.  Αποφασισε, λοιπόν, να γράψει ένα βιβλίο από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ στο οποίο αποτυπώνονται τα όσα περνά κατά το πρώιμο στάδιο της άνοιας.

«Ένα πρωινό μου είπανε πως σύντομα θα σωπάσει η μνήμη, το θησαυροφυλάκιό μου, το απόσταγμα του ‘Εγώ’. Αν ήμουν μόνη στη ζωή μπορεί και να μη με ένοιαζε, τώρα όμως…», αναφέρει στον πρόλογο αυτού. 

Σύμφωνα με όσα έγραψε, η περιπέτειά της ξεκίνησε το 2015 με κάποια κενά μνήμης και blackouts που ολοένα και πλήθαιναν. «Στη δουλειά με πείραζαν συνάδελφοι όταν ξεχνούσα τα ρεπό μου, ονόματα συνεντευξιαζόμενος και συνεργατών. Τα χρωματιστά αυτοκόλλητα σημειώματα έγιναν ο καλύτερος σύμμαχός μου», γράφει ως «Ηλέκτρα», ηρωίδα του βιβλίου.

Όση ώρα μιλούσε ο νευρολόγος του διαγνωστικού κέντρου στην «Ηλέκτρα», για νευρώνες και εκφυλιστικές αλλοιώσεις του εγκεφάλου, η ίδια προσποιούμενη ότι κρατάει σημειώσεις έγραφε και ξαναέγραφε στην ατζέντα της μια πρόταση: «Θα μ’ αγαπάς όταν δεν θα σε θυμάμαι;». Αναφερόμενη, φυσικά, στα παιδιά της. Η Ρένα Κουβελιώτη μεγαλώνει αυτή τη στιγμή δύο παιδιά: Τον 15χρονο Χρήστο-Αναστάση και την 10χρονη Ηλέκτρα-Θεοδώρα.

«Δεν πεθαίνει το σώμα μου, πεθαίνει όμως το μυαλό μου σιγά σιγά. Τι αξία έχει η ζωή μου χωρίς μνήμη; Θα τα ξεχάσω όλα μαζί ή σταδιακά; Δηλαδή θα ξεχάσω ποια είμαι; Τι έχω; Τι θέλω; Τα όνειρά μου; Θα ξεχάσω τα παιδιά μου; Ακόμα κι αν δεν θα σε θυμάμαι, να ξέρεις πως σε αγάπησα τόσο πολύ που φτάνει για να καλύψει δέκα ζωές σου και άλλες τόσες δικές μου.

Θέλω να μου υποσχεθείς πως αν δεν μπορώ να αυτοεξυπηρετηθώ, θα φροντίσεις να πάω σε κάποιον ειδικό χώρο, σε ένα σπίτι με ανθρώπους που έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Μη σου περάσει ούτε μια στιγμή από το μυαλό πως η ψυχή μου δεν θα αισθανθεί τον εγκλωβισμό σου. Ακόμα κι αν το μυαλό μου κοιμηθεί, η ψυχή μου – καθότι μεγάλη αλήτισσα – θα τα αισθάνεται όλα σε διαβεβαιώ. Έτσι αν νιώσω πως σκλαβώνεσαι εξαιτίας μου, θα μαραθώ, θα πεθάνω», διαβάζουμε. 

Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα και σύμφωνα με την ίδια, ουσιαστικά αποτελεί μια «σκληρή» προετοιμασία για τα παιδιά της, προκειμένου στο μέλλον να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει με την ασθένειά της.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.