«Δικτάτορας ο Καποδίστριας»; Είστε σοβαροί;

«Δικτάτορας ο Καποδίστριας»; Είστε σοβαροί;

Και τι ακολουθεί μετά, σε ανάλογες απόψεις; Ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έκανε… σφαγή, και όχι απελευθέρωση, στην Τριπολιτσά;

Η ελληνική ιστορία είναι μία και δεν αλλάζει. Ναι, προφανώς, νέες έρευνες ίσως αλλάξουν κάποια δεδομένα που τα θεωρούσαμε de facto, πλην όμως είναι διαφορετικό να παρουσιάσεις στοιχεία, γραπτά και αποδείξεις και διαφορετικό να έχεις άποψη επειδή… έτσι απλά, την έχεις.

Ευλόγως λοιπόν, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις στα social media μια ανάρτηση στον (επίσημο, παρακλαώ) λογαριασμό του «Ελλάδα 2021», ήτοι της επιτροπής για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, στην οποία είναι επικεφαλής η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη. Και στην οποία συμμετέχει, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Αριστείδης Χατζής.

Αναφερόμενος λοιπόν στον Έλληνα κυβερνήτη, ο Χατζής (σε προ τετραετίας άρθρο του, ως διευκρίνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, και σε ανάρτησή του στο Facebook) είχε υποστηρίξει ότι ο Καποδίστριας θεωρούσε ως «επικίνδυνο ξυράφι» το Σύνταγμα της Τροιζήνας και ότι «το αναστέλλει και κηρύσσει ουσιαστικά δικτατορία. Αυτό είναι το τέλος της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας». Ο Χατζής χαρακτηρίζει ως «εκσυγχρονιστική δικτατορία» το καθεστώς επί ημερών Καποδίστρια, που επέβαλλε ένα «αυταρχικό καθεστώς».

Απαραίτητη σημείωση. Ο Χατζής και ο κάθε Χατζής μπορεί να έχει όποια άποψη επιθυμεί, ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα και ο καθείς έχει τη γνώμη του. Άλλο όμως αυτό και άλλο η επιτροπή για το 1821 και την επέτειο των 200 ετών να ασπάζεται εν λόγω απόψεις και να τις κοινοποιεί μέσω Twitter. Σημαίνει ότι συμφωνεί!

Και τι ακολουθεί μετά, σε ανάλογες απόψεις; Ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έκανε… σφαγή, και όχι απελευθέρωση, στην Τριπολιτσά; Σοβαροί να είμαστε…

«Διαβάζουμε ότι ο Καποδίστριας κήρυξε “δικτατορία”. Και πιο κάτω αποκαλείται “δικτάτορας”, που του αντιστάθηκαν οι “δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι Έλληνες”. Καμία επιστημονική άποψη δεν φιμώνεται. Είναι όμως αυτή η επιλογή λέξεων κατάλληλη για μια Επιτροπή που λέει πως ενώνει;», αναρωτήθηκε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, βουλευτής της ΝΔ.

Επίσης μέσω Twitter υπήρξε απάντηση από την επιτροπή. Ότι για την Επανάσταση του 1821 έχουν γράψει πολλοί και χρέος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» είναι να αναδειχθούν όλες οι απόψεις, όλες οι κριτικές, για τις δράσεις και τις αποφάσεις εκείνης της εποχής, γιατί, όπως έλεγε και ο Διονύσιος Σολωμός, «Εθνικό είναι το Αληθές».

Και συμπληρώνει: «Με πρόγραμμα & συνέπεια, από τον περασμένο Φεβρουάριο & για τους επόμενους 20 μήνες, τα social media & το site της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», υπηρετούν αυτό τον σκοπό. Με την έννοια αυτή, οι συζητήσεις που γίνονται, στο βαθμό που είναι νηφάλιες, πιστεύουμε ότι είναι γόνιμες. Αλίμονο, αν 200 χρόνια μετά, δεν μπορούμε να συζητάμε με ψυχραιμία για την περίοδο της Επανάστασης. Αρκεί, ο στόχος να παραμένει ένας: να την τιμήσουμε, γιατί αυτή, σε μεγάλο βαθμό, προσδιόρισε αυτό που είμαστε σήμερα», έγραψε η Επιτροπή».

 

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.