Θα ακολουθήσει έντονη σεισμική δραστηριότητα - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Θα ακολουθήσει έντονη σεισμική δραστηριότητα – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Για έντονη μετασεισμική δραστηριότητα κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι.

Έντονη αναμένεται να είναι η μετασεισμική δραστηριότητα μετά τον αρχικό σεισμό των 6,9 ρίχτερ στα ανοιχτά της Σάμου ο οποίος έγινε αισθητός σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα και σε μεγάλο μέρος της Τουρκίας, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Να σημειωθεί πως ενώ στη Σάμο δεν υπήρξαν θύματα, η Σμύρνη μετρά ήδη τέσσερις νεκρούς. Στην Τουρκία υπάρχουν 120 τραυματίες εκ των οποίων οι 80 είναι σοβαρά.

Ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προειδοποίησε πως αναμένεται να ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί εντός 48ώρου και όχι μόνο, που θα αγγίξουν ακόμα και τα 6 ρίχτερ, εκ των οποίων ορισμένοι μπορεί να αποδειχθούν ακόμα πιο καταστροφικοί.

«Θα έχει μία μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, μετασεισμούς οι οποίοι θα διαρκέσουν μήνες, αλλά σε μεγάλη ένταση το επόμενο 48ωρο και σίγουρα την επόμενη εβδομάδα, επειδή ένα κομμάτι του ρήγματος προσεγγίζει τις δυτικές ακτές της Σάμου, υπάρχει περίπτωση κάποιοι μετασεισμοί να γίνουν πιο κοντά στο νησί και αν και μικρότερου μεγέθους να έχουν επίσης μεγάλες επιπτώσεις. Μετασεισμοί της τάξης του 6 πολύ εύκολα μπορούν να γίνουν με έναν τόσο ισχυρό σεισμό», είπε ο διακεκριμένος σεισμολόγος τονίζοντας πως όποιο κτίριο έχει υποστεί ζημιές, δεν πρέπει να κατοικηθεί πριν να ελεγχθεί από μηχανικούς.

Όσα είπε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης:

Από τη μεριά του, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας προειδοποίησε κι εκείνος για νέους σεισμούς: «Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια στο νησί».

Την ίδια άποψη έχει και ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.