Μυθοπλασία… τέλος! Σε κίνδυνο οι ελληνικές σειρές λόγω των χρεών του ΕΚΟΜΕ

Μυθοπλασία… τέλος! Σε κίνδυνο οι ελληνικές σειρές λόγω των χρεών του ΕΚΟΜΕ

Πώς το ΕΚΟΜΕ έφτασε να χρωστάει 56 εκατ. ευρώ στα κανάλια.

Σε “θύματα” της καθυστερημένης καταβολής πληρωμών μετατράπηκαν αρκετές τηλεοπτικές παραγωγές, οι οποίες έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, το οποίο προβλέπει την επιστροφή έως και 40% επί των επιλέξιμων  δαπανών για τα οπτικοακουστικά έργα με προϋπολογισμό άνω των 100.000 ευρώ που γυρίζονται επί ελληνικού εδάφους. Και μπορεί το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), το οποίο αποτελεί τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα ενίσχυσης και επομένως είναι υπόλογο για τις επιστροφές χρημάτων, να υπόσχεται ότι “σύντομα” θα εξοφληθούν οι παραγωγές που εκκρεμούν, ωστόσο παραμένει ασαφής και αόριστος ο χρονικός ορίζοντας για την καταβολή των πληρωμών, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο όχι μόνο των υφιστάμενων αλλά και των μελλοντικών έργων μυθοπλασίας.

Σύμφωνα με το capital.gr, το ποσό που εκκρεμεί για να καταβληθεί είτε άμεσα είτε έμμεσα στους τηλεοπτικούς σταθμούς για έργα μυθοπλασίας ανέρχεται σε 56 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, μάλιστα, το 70% θα έπρεπε εδώ και αρκετό καιρό να είχε εκταμιευθεί.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι υπάρχουν τηλεοπτικές παραγωγές, που ο έλεγχος των δαπανών έχει ολοκληρωθεί ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2022 και ακόμη δεν έχει γίνει η εκταμίευση των χρημάτων ενώ η εικόνα είναι ακόμη πιο δραματική για παραγωγές που υλοποιήθηκαν το 2023.

Γιατί; μεταξύ άλλων, επιδοτήθηκαν περισσότερες παραγωγές από όσες θα μπορούσε να αντέξει ο προϋπολογισμός και οι διαθέσιμοι πόροι. Παράλληλα, μπήκαν από το παράθυρο και αρκετές ξένες ταινίες, με πολύ υψηλό κόστος, οι οποίες κατάφεραν να υπαχθούν στο μηχανισμό ενίσχυσης, καθώς ένα τμήμα των γυρισμάτων τους πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας.

Το ΕΚΟΜΕ ισχυρίζεται ότι μέσα στο 2023 εξόφλησε 76 επενδυτικά σχέδια (όλες οι παραγωγές ξένες και ελληνικές) με συνολική δημόσια δαπάνη 55 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τέλος Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι εξασφαλίστηκαν επιπλέον 8,3 εκατ. ευρώ. Τα επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχουν υπαχθεί ήδη ανέρχονται σε 85, με συνολικό κόστος δημόσιας δαπάνης της τάξεως των 65 εκατ. ευρώ. Κάποια από τα συγκεκριμένα έργα έχουν ημερομηνία ολοκλήρωσης έως και το 2025.

Πάντως, το ΕΚΟΜΕ, μέχρι στιγμής, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.